Directorul Comunităţii Naţionale de Informaţii din SUA: Rusia rămâne totuși o forță militară puternică și o amenințare pentru America

Ionel Copcea |
Data publicării:

În cadrul unei audieri în fața Comitetului pentru probleme privind Forțele Armate din Senatul american, directorul Comunităţii Naţionale de Informaţii, Avril Haines, și directorul Agenției de Informații a Apărării, general locotenent Scott Berrier, au apreciat, pe 04.05.2023, că, în pofida pierderilor din timpul “operației militare speciale” din Ucraina, Rusia rămâne “o forță militară puternică” și “o amenințare existențială” pentru SUA în sfera nucleară.

Din punctul de vedere al lui Haines, Rusia va avea nevoie de ani de zile pentru a-și restabili Forțele Terestre după participarea la operațiile militare din Ucraina, “dar, acest lucru nu înseamnă că nu rămâne o forță militară puternică”.

În același timp, Berrier a declarat în timpul audierilor că Forțele Aerocosmice ale Rusiei, Marina, Forțele Strategice și forțele care desfășoară operații în spațiul cibernetic nu sunt practic implicate în “operația militară specială”.

,,Vorbim încă despre o amenințare existențială la adresa SUA în ceea ce privește arsenalul lor nuclear”, a menționat șeful Agenției de Informații a Apărării.

,,Chiar dacă Forțele Terestre ale Rusiei sunt în prezent epuizate, ele se vor reconstrui relativ rapid”, a spus Berriei. Potrivit evaluărilor sale, Rusia va avea nevoie de aproximativ 5-10 ani pentru acest lucru, “în funcție de gradul de impact al sancțiunilor Occidentului, în special în ceea ce privește capacitatea de retehnologizare și de dotare a Forțelor Terestre cu arme și echipamente militare moderne”.

Comentariul autorului: Prin evaluările exacte asupra potențialului militar al Rusiei, reprezentanții comunității de informații americane dovedesc faptul că sunt mai conectați la realitate decât mulți dintre politicieni. 

Din declarațiile făcute de aceștia, se poate desprinde concluzia că, în următorul deceniu, Rusia va avea dificultăți în ducerea unor războaie locale și regionale, dar va rămâne o forță puternică într-o eventuală confruntare globală.

Forțele Terestre, care reprezintă categoria de Forțe Armate afectată cel mai mult de invazia militară în Ucraina, sunt întrebuințate în conflictele locale și regionale. În ceea ce privește războaiele mondiale, cele mai implicate ar deveni Forțele Aerocosmice și Forțele Navale, unde Rusia stă destul de bine. Pe lângă Forțele Nucleare Strategice și armele nucleare tactice, unul dintre atuurile părții ruse este reprezentat de rachetele hipersonice, în special cele cu bazare aeriană și navală.

Prin urmare, faptul că armata rusă “bate pasul pe loc” și “s-a împotmolit” în estul și sudul Ucrainei nu trebuie să conducă la o subevaluare a amenințării pe care o poate reprezenta.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel