Directorul CIA ar fi efectuat o vizitează discretă în Ucraina: I-a fost prezentat acestuia o strategie de recucerire a teritoriilor ocupate de Rusia

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

În timpul unei vizite secrete în Ucraina a directorului CIA, William Burns, la începutul acestei luni, autoritățile ucrainene i-au dezvăluit acestuia o strategie de recucerire a teritoriilor ocupate de Rusia și de începere a negocierilor de încetare a focului cu Moscova până la sfârșitul anului.

 

,,Călătoria lui Burns, care nu a fost comunicata anterior în mod oficial, a inclus întâlniri cu președintele Volodimir Zelenski și cu cei mai importanți oficiali ai serviciilor de informații din Ucraina", precizează ziarul The Washington Post.

Potrivit surselor ziarului, scopul vizitei a fost acela de a reitera angajamentul administrației americane de a împărtăși informații care să ajute Ucraina să se apere.

Un oficial american a declarat pentru CNN ca directorului CIA, William Burns, a călătorit recent în Ucraina, așa cum a făcut-o în mod regulat de la începutul agresiunii militare ruse, în urmă cu mai bine de un an.

Ca și în cazul altor vizite, directorul CIA s-a întâlnit cu omologii săi din serviciile de informații ucrainene și cu președintele Zelenski, reafirmând angajamentul SUA de a împărtăși informații pentru a ajuta Ucraina să se apere împotriva agresiunii rusești.

Oficialul a precizat că Burns a călătorit la Kiev înainte de rebeliunea lui Evgheni Prigojin, care nu a fost un subiect de discuție.

Washington Post a relatat pentru prima dată despre cea mai recentă vizită a lui Burns în Ucraina.

Ziarul a relatat că Burns s-a întâlnit la începutul lunii iunie cu oficiali ucraineni care au dezvăluit o strategie de recucerire a teritoriului ocupat de Rusia și de deschidere a negocierilor de încetare a focului cu Moscova până la sfârșitul anului.

În mod public, oficialii ucraineni și-au exprimat dezamăgirea față de criticile aduse ritmului actualeo contraofensive.

Dar, în privat, spun sursele, experţii militari de la Kiev i-au transmis lui Burns o încredere puternică în faptul că obiectivul lor este de a recuceri o suprafaţă de teritoriu semnificativa până în toamnă, de a muta artileria și sistemele de rachete la granița cu Crimeea controlată de Rusia, de a înainta mai departe în estul Ucrainei și apoi de a începe discuțiile cu Moscova pentru prima dată de la eșecul negocierilor de pace care au avut loc în martie anul trecut.

,,Rusia va negocia doar dacă se va simți amenințată", a declarat un oficial ucrainean de rang înalt. CIA a refuzat să împărtășească evaluarea lui Burns cu privire la perspectivele ofensivei ucrainene.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel