Amplasarea sistemului american antirachetă THAAD în România. Rusia solicită explicaţii suplimentare

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Rusia a primit informaţii din partea Statelor Unite cu privire la instalarea temporară a sistemului antiracheta Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) în România. Anunţul a fost făcut vineri de ministrul adjunct de Externe al Rusie, Serghei Riabkov, argumentând că sunt necesare explicaţii suplimentare privind baza de la Deveselu, informează agenţia rusă de presă TASS.

,,Am primit anumite informaţii şi explicaţii despre motivele instalării temporare a sistemului THAAD pe durata lucrărilor de întreţinere la baza balistică din Deveselu, România. Analizăm informaţiile", a declarat Serghei Riabkov.

Potrivit lui Serghei Riabkov Rusia ,,nu poate înţelege ce sarcini va îndeplini sistemul Aegis pentru uz terestru în domeniul apărării balistice. Poate că problema este că noi înţelegem ameninţările în mod diferit faţă de SUA şi aliaţii acestei ţări", a menționat diplomatul rus.

,,De asemenea, nu este clar pentru Rusia cum pot Statele Unite - daca pot - sa garanteze ca lansatoarele universale Mk-41, incluse in sistemul Aegis Ashore, nu vor fi folosite pentru lansarea rachetelor sol-sol '', a ținut să mai precizeze ministrul adjunct de Externe al Rusie.

,,Am discutat de multe ori despre aceasta problema cu colegii nostri americani in timpul negocierilor pe tema Tratatului Fortelor Nucleare Intermediare (INF), atunci cand inca era posibil sa ajungem la un acord rezonabil si sa mentinem Tratatul. Cu toate acestea, decizia Statelor Unite de a submina Tratatul a prevalat. Tratatul probabil va inceta sa existe pe 2 august 2019", a mai spus Serghei Riabkov.

Scutul antirachetă al NATO găzduit de Deveselu va fi actualizat în această vară, conform planificării. Ca urmare a aceastei actualizări - care are loc în întregul sistem al flotei ce furnizează elementele sistemului Aegis de apărare antirachetă -, în România va fi operațional temporar, pe durata desfășurării lucrărilor, sistemul american THAAD, cel mai avansat sistem de apărare antirachetă.

În conformitate cu deciziile adoptate la nivel NATO şi cu acordul bilateral încheiat între România și Statele Unite ale Americii, sistemul anti-rachetă Aegis Ashore instalat în cadrul Bazei Militare 99 Deveselu va parcurge, în perioada următoare, un proces de actualizare, planificat anterior.

Lucrările de actualizare au fost prevăzute încă din septembrie 2009, când a fost anunțat calendarul de implementare a sistemului SUA de apărare antirachetă în Europa într-o abordare nouă, adaptivă, în etape (EPAA / European Phased, Adaptive Approach to Ballistic Missile Defense).

România a dat asigurări că nu se vor introduce in sistemul Aegis de la Deveselu elemente ofensive

„Lucrările care vor fi efectuate la elementele Aegis Ashore amplasate la Deveselu fac parte din actualizarea planificată a sistemelor Aegis ale SUA. Acest proces de actualizare nu va introduce în niciun fel elemente de natură ofensivă sistemului și nu va schimba caracterul strict defensiv al acestuia", a informat MApN, într-un comunicat de presă la începutul acestei luni.

THAAD este un sistem defensiv, ce va fi încadrat în arhitectura capabilității Alianței de apărare împotriva rachetelor balistice și se va afla, ca și sistemul Aegis Ashore, sub controlul operațional al NATO și controlul politic deplin al Consiliului Nord-Atlantic", mai precizează sursa citată.

Desfășurarea sistemului defensiv THAAD în România va avea caracter temporar, acesta fiind planificat să rămână operațional doar până la finalizarea lucrărilor de actualizare a sistemului anti-rachetă Aegis Ashore.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel