Desfăşurări de trupe ruse la graniţele Ucrainei | Kievul cere o reuniune de urgenţă cu Rusia şi ţările din OSCE

DefenseRomania Team |
Data publicării:

Într-un comunicat publicat duminică seara, ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba, a susţinut că Rusia a ignorat o solicitare a Kievului cu privire la Documentul de la Viena, un text al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) care promovează măsuri de transparenţă între forţele armate ale celor 57 de ţări membre ale organizaţiei.

Ucraina a cerut o reuniune urgentă cu Rusia şi ţările din OSCE, acuzând Moscova că nu oferă suficiente informaţii cu privire la deplasările trupelor sale masate la frontiera ucraineană, aflate în centrul unei grave crize ruso-occidentale, precizează AFP.

"Trecem la etapa următoare. Ucraina convoacă o reuniune cu Rusia şi cu toate statele membre (ale OSCE) în următoarele 48 de ore, pentru a evoca întărirea şi deplasările trupelor ruse de-a lungul frontierei noastre şi în Crimeea ocupată", a declarat Kuleba.

Rusia "trebuie să-şi onoreze angajamentele în materie de transparenţă militară, pentru a reduce tensiunile şi a întări securitatea tuturor statelor participante", a continuat ministrul ucrainean de externe.

Începând din noiembrie 2021, Rusia a comasat peste 100.000 de soldaţi la frontiera de est a Ucrainei, suscitând o puternică îngrijorare în Occident cu privire la o posibilă nouă operaţiune militară împotriva Kievului, după anexarea Peninsulei Crimeea în 2014.

Duminică, Washingtonul a reiterat că Rusia ar putea ataca Ucraina "în orice moment".

Moscova neagă orice intenţie agresivă faţă de Kiev, însă condiţionează dezescaladarea de o serie de cereri, printre care oferirea de asigurări că Ucraina nu va adera niciodată la NATO, condiţie pe care Occidentul o consideră inacceptabilă.

La sfârşitul săptămânii trecute, tensiunile au crescut şi mai mult, numeroase ţări occidentale îndemnându-şi cetăţenii să părăsească Ucraina sau evacuându-şi ambasadele.

Cancelarul german Olaf Scholz este aşteptat luni la Kiev, apoi marţi la Moscova, pentru a continua eforturile diplomatice în vederea dezamorsării crizei, una dintre cele mai grave din Europa de la sfârşitul Războiului Rece. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel