”Desant” în România a delegației Congresului american condusă de Mike Rogers, șeful Comisiei pentru Servicii Armate. Întâlniri la MApN și MAE

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

La doar câteva zile de la venirea în România a noului ambasador al SUA, Kathleen Kavalec, o delegație de congresmeni americani a efectuat o vizită în România, prilej cu care au avut discuții cu oficiali ai MAE și ai MApN.

Ministrul Apărării Naţionale Angel Tîlvăr şi şeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, s-au întâlnit sâmbătă la sediul MApN, cu o delegaţie bipartizană a Congresului SUA, condusă de Mike Rogers, preşedintele „Comisiei pentru Forţele Armate din Camera Reprezentanţilor” din Congresul SUA.

Discțiile au vizat, în mod evident, situația de securitate la Marea Neagră, alterată de comportamentul agresiv al F. Ruse, care duce un război de agresiune în Ucraina.

De asemenea, discuțiile s-au axat și pe aspecte de cooperare bilaterală, fiind abordat subiectul prezenței militare americane pe teritoriul României.

”Apartenenţa la NATO şi UE şi aprofundarea continuă a Parteneriatului Strategic cu SUA sunt elementele de bază ale politicii naţionale de securitate, a afirmat ministrul Angel Tîlvăr.

„Începând cu dislocarea structurilor Diviziei 101 Aeropurtate a SUA în ţara noastră, programul comun de pregătire s-a diversificat substanţial. Aliaţii americani sunt alături de noi în misiuni de transport aerian, de poliţie aeriană, de vigilenţă sporită, cunoaştere situaţională, precum şi în activităţi de dezvoltare a unor infrastructuri militare”, a declarat și generalul Daniel Petrescu

 

Întâlnire la MAE

De asemenea, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a primit sâmbătă, delegația condusă de președintele acesteia, Mike Rogers.

Bogdan Aurescu a transmis mulțumiri pentru sprijinul bipartizan pe care Congresul SUA îl acordă securității pe Flancul Estic al NATO, în special pentru securitatea României. 

Aurescu a remarcat și consolidarea consistentă a prezenței militare americane în România după declanșarea războiului Rusiei împotriva Ucrainei, creștere favorizată de sprijinul primit din partea parlamentarilor americani. 

Aurescu a salutat includerea în Legea de autorizare pentru apărarea națională a SUA (elaborată de Comisia pentru Servicii Armate) a unei referiri la importanța critică a regiunii Mării Negre pentru securitatea SUA. 

Ministrul a reiterat interesul României pentru o Strategie a SUA pentru regiunea Mării Negre, punctând faptul că a transmis Secretarului de Stat Blinken, cu ocazia vizitei acestuia la București din noiembrie, un document consistent cu contribuția României la procesul de reflecție inițiat de partea americană pe acest subiect.

De asemenea, s-a referit la sprijinul  României pentru Republica Moldova, stat care se confruntă cu dificultăți și riscuri sporite, urmare conflictului din Ucraina.

Delegația de parlamentari SUA a subliniat continuarea cooperării strânse, atât în plan bilateral, cât și în NATO pentru asigurarea securității și stabilității în Europa și la nivel regional.

Membrii Congresului SUA și ministrul Aurescu au subliniat necesitatea continuării implementării depline a deciziilor Summitului de la Madrid, în contextul amenințării reprezentate de acțiunile F. Ruse. 

Delegația Congresului SUA a reconfirmat  susținerea fermă pentru continuarea și aprofundarea cooperării cu România în vederea creșterii securității ambelor state

Comisia pentru Servicii Armate din Camera Reprezentanților are competențe în materia politicii generale de apărare, a operațiunilor în curs de desfășurare, a organizării Departamentului Apărării. Comisia are ca atribuție și elaborarea Legii de autorizare pentru apărarea națională, prin care se stabilesc plafoanele maxime de cheltuieli pentru diferitele subcapitole ale bugetului apărării SUA, inclusiv pentru cel vizând European Deterrence Initiative, prin care au fost finanțate în ultimii ani proiecte de dezvoltare a infrastructurii la baze militare din România.

Din delegația care vizitează România mai fac parte, pe lângă președintele Mike Rogers, reprezentanții John Garamendi, Gus Bilirakis, Donald Norcross, Andrew Clyde, Nicole Malliotakis, Lisa McClain, Mark Alford.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel