Departamentul american al Apărării face un pas înainte în lupta cu falsurile din mass-media

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:

Agenția pentru Proiecte de Cercetare Avansată în domeniul Apărării (DARPA) a  anunțat ieri că mai multe echipe de cercetare au fost selectate pentru a dezvolta tehnologii care să automatizeze detectarea informațiilor false din mass-media.

Selecția echipelor reprezintă una din primele etape ale noului program inițiat de DARPA, numit Criminalitate Semantică (Semantic Forensics - SemaFor), care a fost creat pentru a răspunde eficient amenințării tot mai mari reprezentată de falsurile din mass-media. Prin acest program, DARPA intenționează dezvoltarea de tehnologii capabile să automatizeze procesele de detectare, atribuire și caracterizare a informațiilor false din mass-media.

 

Identificarea automată a falsurilor

 

O primă serie de patru echipe de cercetare se vor concentra pe dezvoltarea de algoritmi care, să îi ajute pe analiști să înțeleagă toate aspectele manipulării: „ce” face ea; „cine” o face; „de ce” o face; și „cum” o face. Respectivele echipe vor fi conduse de Kitware, Universitatea Purdue, SRI International și Universitatea Berkeley din California.

„SemaFor se concentrează pe exploatarea unei slăbiciuni critice în generatoarele media automatizate” a declarat dr. Matt Turek, managerul programului SemaFor. „În prezent, este foarte dificil ca un algoritm să genereze automat toată semantica dintr-o informație. Trebuie să ne asigurăm că totul se aliniază perfect într-o știre, de la text, la imaginea însoțitoare și detaliile din respectiva imagine. Prin acest program, intenționăm să explorăm modurile în care, tehnicile curente de generare automată de informații din mass-media fac erori”, a precizat Matt Turek oferind o privire de ansamblu asupra strategiei de detectare a falsurilor.

 

Prelucrarea automată ulterioară a informațiilor false și adaptarea programului privind amenințările

 

Datele false furnizate de algoritmii de detectare, atribuire și caracterizare, vor fi evaluate și prelucrate automat, astfel încât să poată fi puse la dispoziția analiștilor într-o formă cât mai accesibilă. Pentru această parte a proiectului, DARPA a apelat la serviciile Lockheed Martin - Advanced Technology Laboratories care va conduce echipa responsabilă pentru dezvoltarea primului prototip al sistemului SemaFor.

Alte echipe de cercetare se vor asigura că instrumentele SemaFor avansează în conformitate cu - sau înaintea - potențialelor amenințări și aplicații din mass-media alterate. Aceste echipe vor avea ca sarcină, să caracterizeze mediul cibernetic, pentru a concepe scenarii privind modurile de acțiune ale adversarului. Echipele vor fi conduse de Accenture Federal Services (AFS), Google / Carahsoft, Universitatea New York (NYU), NVIDIA și Systems & Technology Research.

Google / Carahsoft va oferi o perspectivă asupra amenințărilor de dezinformare a platformelor foarte mari de internet, în timp ce NVIDIA va oferi algoritmi de generare media și informații despre impactul potențial al viitoarelor tehnologii de accelerare hardware. NYU pune la dispoziție NYC Media Lab și un ecosistem media larg care, va oferi informații despre peisajul media în evoluție și despre modul în care ar putea fi exploatat de manipulatori rău intenționați.

La rândul său, AFS va oferi evaluare operațională și conectivitate a sistemului SemaFor cu Centrul de Angajare Globală al Departamentului de Stat, care răspunde de combaterea dezinformării pe plan internațional.

Evaluarea instrumentelor, algoritmilor, precum și a întregului sistem SemaFor, va fi efectuată periodic de către PAR Government Systems.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel