Demonstrație de forță a SUA în fața Rusiei și Chinei: USS Gerald Ford, cel mai nou portavion, și USS Ronald Reagan conduc grupuri de luptă în Atlantic și Pacific

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
Portavionul american USS Gerald R. Ford, cel mai scump și modern portavion construit vreodată. Foto: U.S. Navy
Portavionul american USS Gerald R. Ford, cel mai scump și modern portavion construit vreodată. Foto: U.S. Navy

După ce anul trecut Forțele Navale ale SUA (US Navy) au desfășurat un amplu exercițiu pe aproape toate meridianele planetei, în acest an Marina americană este implicată simultan în două exerciții multinaționale desfășurate la peste 10.000 de km distanță unul de celălalt.

În zona europeană a Oceanului Atlantic, cel mai nou portavion american USS Gerald Ford (clasa Geral Ford), împreună cu gruparea sa de lovire participă la exercițiul ”Silent Wolverine”, în timp ce portavionul USS Ronald Reagan (clasa Nimitz) desfășoară activități în cadrul exercițiului ”Malabar 2022”, în Marea Chinei de Est.

Cele două exerciții au configurația și calendarul asemănătoare, ambele desfășurându-se în perioada 8 – 14 noiembrie, cu participarea a câte unei grupări de lovire de portavion.

La ”Silent Wolverine”, desfășurat în Oceanul Atlantic, probabil în largul Strâmtorii Gibraltar, sunt implicate forțe și mijloace din Canada, Danemarca, Germania, Franța și Spania, fiecare cu câte o fregată, Olanda cu două fregate și Statele Unite cu CSG-12 (un portavion, un crucișător, două distrugătoare și un număr neprecizat de submarine).

Pe partea opusă a planetei, la exercițiul ”Malabar 2022” participă țările din alianța Quad (Dialogul de Securitate Quadrilateral) – Australia, India, Japonia și SUA,  menită să contracareze militar și diplomatic China.

Festivitatea de deschidere a exercițiului ”Malabar 2022” s-a desfășurat, pe 8 noiembrie,  în portul japonez Yokosuka, la bordul portelicopterului JS Hyūga din Forțele de Autoapărare Maritimă a Japoniei.

Poate importanța celor două exerciții și conexiunea dintre ele treceau neobservate, dar la Yokosuka, unde se află comandamentul Flotei a 7-a americane – cea mai mare flotă a Marinei americane, cu doar o zi înainte de începerea exercițiului ”Malabar 2022”, a venit chiar șeful Operațiilor Navale ale US Navy (CNO - Chief of Naval Operations), Amiralul Mike Gilday.

Anul trecut, Gilday a ordonat desfășurarea celui mai mare exercițiu al Marinei americane de după Războiul Rece – exercițiul ”LSE-21”, în care a fost verificată capacitatea US Navy de a reacționa la o deteriorarea stării de securitate la nivel global. 

Cu trei săptămâni în urmă, Mike Gilday, cel mai înalt oficial militar din US Navy, avertiza că forțele armate americane trebuie să fie pregătite pentru posibilitatea unei invazii chineze a Taiwanului înainte de 2024.

Dacă în 2021, mesajul de descurajare, la adresa unei acțiuni militare comune ruso-chineze de destabilizre internațională, a venit articulat doar din partea SUA, acum descurajarea este transmisă deosebit de clar atât de NATO în Europa și Africa, cât și de alianța Quad în zona indo-pacifică.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel