Demonstrație de forță a Franței (Video): Portavionul Charles de Gaulle și distrugătorul Chevalier Paul au interceptat ținte aeriene

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Distrugătorul francez Chevalier Paul și portavionul Charles de Gaulle, lansând rachete sol-aer Aster dezvoltate de MBDA. Foto: Marina franceză via Naval News
Distrugătorul francez Chevalier Paul și portavionul Charles de Gaulle, lansând rachete sol-aer Aster dezvoltate de MBDA. Foto: Marina franceză via Naval News

Portavionul Charles de Gaulle, și distrugătorul Chevalier Paul, parte a grupului de luptă condus de nava franceză, au interceptat ținte aeriene în condiții ce au simulat lupta, lansând rachete sol-aer Aster produse de gigantul european MBDA.

Exercițiul a fost unul complex și a demonstrat capacitatea grupului de luptă condus de portavionul francez Charles de Gaulle de a contracara amenințările cu rachete.

Ambele exerciții au fost efectuate pe data de 4 octombrie 2022, imaginile fiind publicate de Marina franceză. 

Astfel, în dimineața zilei de 4 octombrie, distrugătorul Chevalier Paul, din clasa Horizon, a interceptat cu succes o țintă aeriană lansând o rachetă sol-aer de tip Aster 30.

Potrivit Naval News, care citează Marina franceză, testul a simulat o operațiune militară în care nava de război a fost atacată. Neutralizarea amenințării a fost dificilă în contextul în care sistemul radar de control al focului a fost în mod deliberat dezactivat pentru a ridica gradul de dificultate al exercițiului. 

În aceeași zi, după amiaza, portavionul cu propulsie nucleară Charles de Gaulle a interceptat și el cu succes o țintă aeriană folosind o rachetă Aster 15.

„Interceptările demonstrează capacitatea tehnică și operațională a portavionului Charles de Gaulle și a distrugătorului Chevalier Paul în a asigura apărarea antiaeriană a întregului grup de luptă”, precizează Marina franceză care a subliniat și capacitatea marinarilor francezi de a îndeplini o misiune atât de dificilă.

 

Rachetele Aster 30 se află și în dotarea sistemului antiaerian francez MAMBA dislocat de aliatul francez în România

 

Rachetele utilizate în interceptarea țintelor aeriene sunt de tip Aster și au fost inițial dezvoltate de MBDA pentru Marina Franței, a Marii Britanii și a Italiei, pentru a contracara amenințările împotriva navelor de suprafață.

Aster 15 e o rachetă sol-aer cu rază scurtă de acțiune, în timp ce Aster 30 cu rază medie și lungă.

Rachetele Aster înarmează cele mai moderne nave ale celor trei state amintite mai sus.

În România, sistemul de apărare antiaeriană MAMBA dislocat de militarii francezi pentru întărirea flancului estic, e și el dotat cu Aster 30. 

MAMBA, cunoscut și sub denumirea de SAMP/T este dezvoltat de concernul Eurosam, un joint venture format între giganții MBDA și Thales.

În versiunea utilizată de MAMBA, rachetele Aster 30 ating o viteză de Mach 4.5 (1,400 m/s) și au capacitatea de a intercepta ținte până la 20 de kilometri dacă sunt rachete balistice supersonice sau de croazieră, iar peste 100 kilometri avioane de luptă.

CITEȘTE ȘI: Un sistem francez MAMBA cu rachete Aster 30 protejează litoralul României. După operaționalizarea Patriot românești, apărare se va coordona

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel