Demonstrație de forță a FOS: Forțele Speciale ale statelor Aliate se desfășoară pe flancul Estic în cadrul „Trojan Footprint”

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:
Militar american care participă la Trojan Footprint,  Baza Aeriană 93 Zemunik, Croatia, 11 mai 2022. / U.S. Air Force, Sgt. Candin Muniz
Militar american care participă la Trojan Footprint, Baza Aeriană 93 Zemunik, Croatia, 11 mai 2022. / U.S. Air Force, Sgt. Candin Muniz

Aproximativ 2000 de militari din 12 țări membre NATO și dintr-o țară parteneră participă la exercițiul de operații speciale Trojan Footprint, parte a manevrelor militare Steadfast Defender și a exercițiilor globale la scară largă conduse de SUA.

Trojan Footprint se desfășoară în perioada 4-15 martie, în locații din Bulgaria, Georgia, Germania, Grecia, Macedonia de Nord și România. La activități participă militari din Albania, Bulgaria, Franța, Georgia, Grecia, Italia, Muntenegru, Macedonia de Nord, Portugalia, România, Spania, Regatul Unit și Statele Unite. Aproximativ 900 de militari americani se vor număra printre cei 2.000 de participanți.

Exercițiul Trojan Footprint 24 este aprobat de Comandamentul European al SUA (EUCOM) și desfășurat de Comandamentul american pentru Operații Speciale din Europa (SOCEUR) la fiecare doi ani, începând cu 2016. Este conceput pentru a demonstra capacitatea SUA, aliaților NATO și a națiunilor partenere de a răspunde decisiv oricărei amenințări din orice direcție. Trojan Footprint este cel mai mare exercițiu de operații speciale din teatrul european la care participă SUA.

Seria de exerciții Troian Footprint a fost condusă de EUCOM din 2002. Scopul și formatul exercițiului din prezent au început din 2016, având SOCEUR la conducere. Anul acesta, exercițiul se află sub umbrela manevrelor NATO Steadfast Defender 2024. Trojan Footprint 24 va îmbunătăți interoperabilitatea și va demonstra capabilitățile forțelor pentru operații speciale care  acționează în teatrul european.

Exercițiul Trojan Footprint 24 face parte și din LSGE 24 (Large Scale Global Exercise 24) al Departamentului american de Apărare. LSGE constă într-o serie de exerciții în toate mediile în care se execută activități și operații militare multinaționale întrunite. Seria LSGE 24 este concepută pentru a demonstra prezența globală robustă a aliaților și partenerilor NATO, precum și coeziunea parteneriatelor globale de durată ale SUA, potrivit unui comunicat de presă al EUCOM.

În aceeași perioadă, militari din NATO și Suedia, care va deveni și ea în scurt timp membru al Alianței nord-atlantice, participă la exercițiile de amploare Nordic Response și Dragon, care se desfășoară în nordul Europei și în zona baltică.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel