Demonstrație de forță a Europei: O rachetă Akeron de generația a V-a a MBDA a lovit o țintă dincolo de linia orizontului vizibil

Lansarea unei rachete Akeron MP, de generația a V-a, produsă de MBDA, de pe un blindat 4x4 Sherpa. Foto: Ministerul Apărării din Cipru
Lansarea unei rachete Akeron MP, de generația a V-a, produsă de MBDA, de pe un blindat 4x4 Sherpa. Foto: Ministerul Apărării din Cipru

Gigantul european MBDA a reușit să testeze cu succes o rachetă Akeron MP, de generația a V-a, aceasta fiind lansată către o țintă aflată dincolo de linia orizontului vizibil, cu ajutorul unui sistem de drone.

În noiembrie anul tercut MBDA a testat cu succes într-o primă etapă, capabilitățile programului LynkEUs, prin care o rachetă Akeron MP își dezvoltă capacitatea de a lovi o țintă aflată dincolo de linia orizontului vizibil (Beyond Line-of-Sight).

La primul test care a avut loc în Franța, informațiile de țintire au fost furnizate de o dronă de tip NX70 dezvoltată de Novadem.

Industria franceză anunța la momentul respectiv că următorul pas este integrarea sistemului pe un blindat Sherpa 4x4 dezvoltat de francezii de la Arquus.

Iar acest lucru s-a întâmplat deja.

Concernul european MBDA, împreună cu ministerele apărării din Franța, Cipru, Belgia, Suedia și Luxemburg, dar și cu parteneri industriali din statele respective, au testat cu succes lansarea unei rachete Akeron MP către o țintă aflată dincolo de linia orizontului vizibil, în coordonare directă cu o mini dronă.

Testul a avut loc în Cipru iar anunțul cu privire la acesta a fost făcut de Charalambos Petrides, ministrul cipriot al Apărării, într-o postare pe Twitter.

Înaltul oficial cipriot a confirmat că testul a fost un succes și a dat asigurări că Ciprul „va continua să sprijine eforturile industriei naționale de a dezvolta capabilități moderne de apărare”.

 

 

Despre racheta racheta produsă de MBDA - Akeron MP, de generația a V-a, singura combat proven din clasa ei

 

Akeron cântărește doar 15 kilograme, are o lungime de 1.3 metri și un diametru de 140 mm. Raza de acțiune este de peste 4.000 m, indiferent de condițiile meteo.

Deși Akeron e în esență o rachetă antitanc, ea poate fi folosită și antipersonal și antinfrastructură.

Diferența dintre Akeron MP și Akeron LP e generată doar de raza de acțiune.

Akeron LP, o versiune care ar urma să fie integrată și pe elicoptere sau drone e în curs de dezvoltare. Akeron va fi integrat și în cadrul gigantului program francez Scorpion prin care sunt dezvoltate blindatele Grifon și Jaguar și care va avea și o componentă importantă privind achiziționarea de vehicule blindate 4x4 pentru armata franceză. 

Ambele rachete, atât Akeron MP și Akeron LP, vor fi integrate de MBDA în programul LynkEUs.

Programul LynkEUs reprezintă o premieră tehnologică și industrială. Programul e condus de MBDA și face parte din inițiativa europeană PESCO. Se bazează pe cooperare industrială între parteneri pentru a dezvolta capacități la cel mai înalt nivel. Astfel, programul condus de MBDA reunește nume mari din industria de apărare din mai multe state, precum Franța, Belgia și Cipru.

CITEȘTE ȘI: MBDA, salt uriaș în dezvoltarea rachetelor. Akeron - singura rachetă de generația a V-a folosită în situații reale de luptă

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel