Deja vu. Un F-16 al SUA a pierdut două rezervoare în timpul zborului, amintind de incidentul similar al F-ului românesc

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Avioane F-16 americane, sursă foto: US Air Force
Avioane F-16 americane, sursă foto: US Air Force

Un avion de vânătoare de tip F-16 Fightning Falcon a fost implicat într-un incident în Japonia când a fost nevoit să arunce două rezervoare de combustibil pentru a efectua o aterizare de urgență. Ministerul Apărării de la Tokyo, în urma incidentului, a solicitat Washigtonului consemnarea la sol a aeronavelor F-16.

Aeronava americană aparține  escadrilei 35 Fighter Wing dislocată în Japonia la Baza Aeriană Misawa. 

Publicația finanțată de Pentagon - dar independentă din punct de vedere editorial - Stars and Stripes precizează că incidentul a avut loc în momentul în care aeronava s-a pregătit să aterizeze de urgență pe aeroportul din localitatea Aomori.

Nu se cunosc detalii cu privire la motivul pentru care pilot a fost nevoit să aterizeze de urgență, dar situația a fost una la limită în contextul în care F-ul american a fost nevoit să arunce în zbor cele două rezervoare externe de combustibil pentru a putea ateriza.

Incidentul a avut loc marți seară. Dacă inițial americanii au anunțat că cele două rezervoare externe au căzut în zone nerezidențiale, escadrila 35 Fighter Wing și-a nuanțat declarația după ce a fost contrazisă de japonezi. Se pare că unul din rezervoarele externe a aterizat într-o zonă populată, căzând lângă case și în apropiere de primăria din localitatea japoneză Fukaura. Incidentul a avut loc aproximativ la 257 de km de baza Misawa, unde sunt dislocate aparatele americane.

Ce știm sigur e că, din fericire, nimeni nu a fost rănit.

Ministerul japonez al Apărării a solicitat U.S. Air Force să decidă consemnarea la sol a aeronavelor F-16 dislocate în Japonia până când se va stabili că aeronavele sunt sigure.

Contactat telefonic de sursa citată, Matthew Kakaris, purtător de cuvânt al 35 Fighter Wing, nu a dorit să comenteze solicitarea japonezilor.

 

Incidentul amintește de avionul F-16 al României care anul acesta a pierdut un rezervor extern de combustibil în momentul în care a lansat bomba de antrenament

 

Incidentul amintește de cele petrecute în luna iulie a acestui an când un F-16 al Forțelor Aeriene Române a pierdut un rezervor extern de combustibil în timp ce participa la un antrenament cu trageri de luptă aer-sol în zona poligonului Mălina din județul Galați.

Se pare că, potrivit Forțelor Aeriene Române, în momentul în care pilotul a lansat bomba de antrenament, rezervorul extern de combustibil și grinda s-au desprins de aeronavă. Acestea au căzut în poligon.

Din fericire incidentul nu a pus în pericol viața pilotului român și nici a altor persoane aflate la sol, precum nici integritatea aeronavei. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel