Un F-16 românesc a pierdut rezervorul extern în momentul în care a lansat o bombă de antrenament

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursă foto: Forțele Aeriene Române
Sursă foto: Forțele Aeriene Române

Un avion de vânătoare F-16 al Forțelor Aeriene Române a fost implicat într-un incident în cadrul unui antrenament cu trageri de luptă aer-sol în zona poligonului Mălina, jud. Galaţi.

 

 

Se pare că, potrivit Forțelor Aeriene Române, în momentul în care pilotul a lansat bomba de antrenament, rezervorul extern de combustibil și grinda s-au desprins de aeronavă. Acestea au căzut în poligon.

Din fericire incidentul nu a pus în pericol viața pilotului român și nici a altor persoane aflate la sol, precum nici integritatea aeronavei. 

„Marți, 13 iulie, pilotul unei aeronave F-16 Fighting Falcon din dotarea Escadrilei 53 Aviație Vânătoare a Forțelor Aeriene Române a raportat un incident de zbor survenit în timpul executării unor antrenamente cu trageri de luptă aer-sol în zona poligonului Mălina, jud. Galaţi.

Menţionăm faptul că incidentul nu a pus în pericol viaţa pilotului sau a altor persoane, și  nici integritatea aeronavei sau a altor proprietăţi şi bunuri de la sol. Din primele informații raportate de pilot, în momentul lansării unei bombe de antrenament, s-a produs desprinderea necomandată a unui rezervor extern de combustibil şi a grinzii de  acroşare triple de pe partea dreaptă a aeronavei, materiale care au căzut în zona destinată tragerilor aer-sol din poligon”, transmite ROAF.

De precizat că imediat după incident, aeronava a raportat situația de urgență și a aterizat în sigurață pe aerodromul de bază.

O comisie numită de şeful Statului Major al Forţelor Aeriene analizează cauzele producerii evenimentului.

Amintim că în 2013 România  a semnat un contract pentru livrarea a 12 avioane de vânătoare F-16 Fighting Falcon din Portugalia. Primul lot a fost livrat în 2016 și 2017. Ulterior, România a semnat un nou contract pentru al doilea lot de aeronave F-16, în număr de cinci, tot din Portugalia. ROAF este al treilea deținător al avioanelor, după SUA și Portugalia.

Astfel, România operează în acest moment 17 avioane F-16, escadrila fiind completă. Toate aceste aeronave sunt second hand, dar au fost amplu modernizate de portughezi iar resursa lor de viață e încă mare.

Țara noastră urmează să achiziționeze încă două escadrile de F-16 în viitorul apropiat.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel