Decembrie 1989: Lovitură de stat sau Revoluție? Rețeaua S, teroriștii și implicarea Securității după 22 decembrie. Andrei Ursu, la Obiectiv EuroAtlantic

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Decembrie 1989: Revoluția română
EXCLUSIV
Decembrie 1989: Revoluția română

DefenseRomania prezintă o ediție specială a podcastului Obiectiv EuroAtlantic, dedicată Revoluției române din Decembrie 1989, care va fi difuzată în două părți.

Prima parte a emisiunii Obiectiv EuroAtlantic dedicată Revoluției va fi difuzată live, vineri, 15 decembrie 2023, de la ora 10:10

Invitatul lui Tudor Curtifan în cadrul acestei ediții speciale a podcastului Obiectiv EuroAtlantic este istoricul Andrei Ursu, fiul disidentului Gheorghe Ursu. Andrei Ursu este fost directorul științific al Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989 şi membru fondator al Fundației „Gheorghe Ursu” și co-autor al mai multor volume, printre cele mai importante: „Trăgători și mistificatori” și „Căderea unui dictator”.

În prima parte a ediției speciale se va răspunde întrebării „Revoluție sau lovitură de stat?”, se va discuta despre evenimentele din decembrie 1989, începute la Timișoara și ulterior în întreaga țară, cu punctul culminant plecarea dictatorului Nicolae Ceaușescu de pe sediul Comitetului Central (CC), pe 22 decembrie 1989, la ora 12:06.

Preluarea puterii de către noua conducere politică și rolul armatei vor fi dezbătute, de asemenea.

Partea a doua va fi difuzată săptămâna viitoare, pe data de 22 decembrie, de la ora 11:00

Partea a doua se va axa pe controversatul Dosar al Revoluției și întrebarea: Cine a tras în noi, după 22?, în contextul în care după deposedarea lui Ceaușescu de putere, numărul morților a fost uriaș, peste 800 de victime, în comparație cu cele aproximativ 300 de victime căzute și ele pentru libertate înainte de 22 decembrie 1989, din ordinul direct de deschidere a focului pe care l-a dat Nicolae Ceaușescu.

Andrei Ursu face parte din istoricii care combat rechizitoriul Parchetului General și susțin că după 22 decembrie Securitatea a avut un plan de recucerire a puterii și de eliberare a lui Nicolae Ceaușescu, teroriștii fiind luptători fideli ai Securității și ai fostului dictator Nicolae Ceaușescu. Istoricul a prezentat în acest sens și un studiu bazat pe documente, în 2018, dar care a fost respins de Parchetul Militar. În varianta oficială nu au existat teroriști securiști, Securitatea predând armele în 22 decembrie, iar morții de după 22 fiind victimele unei diversiuni ale noii puteri împreună cu comandanții militari. Toate acestea vor fi dezbătute pe larg în partea a doua a ediției.

Cele două părți ale ediției speciale ale podcastului Obiectiv EuroAtlantic difuzat săptămânal de DefenseRomania vor fi difuzate astfel: Partea (I), vineri, 15 decembrie, începând cu ora 10:10, iar partea (II), vineri, 22 decembrie, începând cu ora 11:00.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel