De ce rușii nu ar trebui să fie supărați că o rachetă hipersonică Kinzhal le-a fost interceptată. SUA au pățit-o cu un avion F-117 „stealth”

Darius Muresan |
Data publicării:
MiG-31K rusesc, lansând o rachetă hipersonică Kinzhal. Foto: Hobbyboss @eBay
MiG-31K rusesc, lansând o rachetă hipersonică Kinzhal. Foto: Hobbyboss @eBay

Interceptarea și doborârea unei rachete hipersonice rusești de tip Kinzhal de către un sistem de producție american antiaerian Patriot în Ucraina confirmă din nou faptul că nu există tehnică infailibilă.

La 6 mai, generalul Mikola Oleshchuk, comandantul Forțelor Aeriene Ucrainene, a declarat că armata ucraineană a doborât racheta rusă Kinzhal cu ajutorul sistemului de apărare aeriană Patriot. 

Informația părea că se înscrie în zona războiului psihologic și a fost desigur negată de ruși. Doar că ulterior a venit confirmarea oficială chiar de la Pentagon. 

2. Sistem Pat... (patriot-kinzhal_59972900.jpg)

Sistem Patriot (Bundeswehr) și Racheta hipersonică Kinzhal, transportată de un MiG-31K

Marți, 9 mai, generalul Patrick Ryder, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, a confirmat faptul că în premieră, o rachetă hipersonică a fost interceptată de un sistem Patriot.

"Pot confirma că ei [ucrainenii - n.r.] au doborât o rachetă rusă prin utilizarea sistemului de apărare antirachetă Patriot", a declarat Ryder.

Rusia, care a prezentat rachetele hipersonice Kinzhal pe care le-a lansat de mai multe ori asupra Ucrainei de pe avioane MiG-31K, a prezentat mereu racheta ca fiind imposibil de interceptat.

Un oficial de rang înalt din Ministerul Apărării a declarat pentru propaganda rusă că ştirea doborârii unei rachete hipersonice Kinzhal de către Ucraina a fost o "minciună" şi o "încercare de a prezenta dorinţele drept o realitate".

"Problema este că viteza unei rachete Kinzhal (trad. ”Pumnal”) depăşeşte limitele sistemelor antirachetă furnizate de Occident regimului de la Kiev, inclusiv Patriot", insistă Moscova.

Kremlinul adaugă faptul că doborârea unei rachete hipersonice Kinzhal e o justificare a Kievului pentru înarmarea masivă și finanțarea conflictului. 

 

Rușii nu trebuie să fie supărați. Au pățit-o și americanii în Serbia cu un avion „stealth” F-117 Nighthawk

 

3. Realimenta... (f_117_nighthawk_realimentare_52719200.jpg)

Realimentarea unui F-117 Nighthawk, sursă foto: US Air Force

Generalul de brigadă (r.) Mircea Mîndrescu, într-o analiză la Antena 3 CNN, a subliniat că doborârea rachetei hipersonice Kinzhal e o dovadă că nu există tehnică militară care nu poate fi contracarată. El a făcut o analogie cu operațiunea Allied Force, când NATO a bombardat Serbia ca urmare a conflictului din Kosovo. Atunci americanii au pierdut un avion „stealth” F-117 Nighthawk. Incidentul din 1999 a rămas până azi singurul din istorie când un avion „invizibil” a fost doborât de apărarea antiaeriană.

„Fără îndoială că (n.r. - interceptarea și doborârea rachetei hipersonice Kinzhal) este extraordinar de importantă. (...) E o veste nemaipomenită. Teoretic ne puteam gândi că orice mijloc militar poate fi contracarat. Nu este prima oară când anumite legende se spulberă. O astfel de legendă s-a spulberat și în 1999 când acel F-117 a fost doborât de antiaeriana sârbă. E o realitate, nimeni nu credea că e posibil.

Până la acest moment singura posibilitate de a neutraliza rachetele Kinzhal erau acțiunile care ar fi trebuit să ducă la distrugerea lor și a avioanelor MiG-31K, pe aerodromul de unde pleacă. E extraordinar că există o posibilitate de a le intercepta în aer. Toate lecțiile sunt acolo și sunt învățate. E o veste militară cu impact mondial”, a conchis generalul (r.) Mîndrescu.

CITEȘTE ȘI: Noi detalii după doborârea istorică de către Serbia a unui F-117 american. Sârbii au mai lovit un avion 'stealth'

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel