De ce îl susține Putin pe Bashar al-Assad? 6 motive pentru implicarea Rusiei în războiul din Siria

Darius Muresan |
Data publicării:
assad putin
assad putin

Misha Sivan, jurnalist și expert în fostul spațiu sovietic, născut în URSS și stabilit în Canada, a explicat în publicația Quora care sunt motivele pentru care Vladimir Putin îl susține pe Bashar al-Assad.

Rusia este un aliat important al Siriei în războiului civil dintre forțele loiale lui Bashar al-Assad și rebelii susținuți de Occident care doresc înlăturarea de la putere a dictatorului acuzat de crime împotriva poporului sirian. Există mai multe motive pentru implicarea activă a Rusiei în Siria, potrivit sursei citate. Iată câteva dintre cele mai importante:

1. Sunt peste 2.000 de islamiști radicali din Rusia (în special din Caucazul de Nord) care luptă în Siria. Eliminarea lor pe teritoriul Siriei este o variantă mult mai bună pentru Putin. Riscul atentatelor teroriste în Rusia după întoarcerea acestora este mare. 

2. Rusia deține o bază navală în Tartus, oraș pe coasta mediterană a Siriei. Este singura bază rusă din Marea Mediterană, obiectiv strategic important pentru Kremlin.

3. Fără ajutorul Rusiei, ISIS ar fi putut cuceri Damascul în câteva săptămâni. Se pare că Rusia este singura țară care este dispusă să lupte eficient împotriva terorismului pe teritoriul sirian.

4. Rusia folosește Siria ca teren de testare a noilor lor arme, exemple sunt SU-35S, rachete Kalibr-NK de croazieră, bombardiere cu rază lungă de acțiune TU-160 etc. În fapt, în 2016, Rusia a mărit exportul de arme ca rezultat direct al conflictului sirian.

5. Siria nu este singurul loc în care lumea civilizată combate terorismul islamic. ISIS este încă prezentă în Irak, Libia, Afganistan, Nigeria și în alte țări. Există riscul ca jihadiștii să avanseze și în alte țări musulmane, inclusiv în cele din Asia Centrală care au graniță cu Rusia. Astfel, Putin preferă mai degrabă să lupte cu teroriștii cât mai departe de frontierele ruse.

6. Fiecare țară occidentală (SUA, Marea Britanie, Franța, Germania, țările europene) declară public că ISIS trebuie să fie distrus, dar din varii motive nu sunt dispuse să coopereze cu Rusia în această luptă. Un alt obiectiv al implicării Rusiei în Siria este recunoaștere politice Kremlinului pe scena mondială, mai scrie sursa citată.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel