Danemarca acordă mai multe puteri Groenlandei şi Insulelor Feroe

Eduard Pascu |
Data publicării:
Fregata clasa Absalon Danemarca  Sursa foto: Royal Danish Navy
Fregata clasa Absalon Danemarca Sursa foto: Royal Danish Navy

Danemarca a oferit puteri suplimentare Groenlandei şi Insulelor Feroe în contextul în care regiunea Arctica începe să capete importanţă strategică în privinţa comerţului şi resurselor, relatează DPA.

Groenlanda şi Insulele Feroe, arhipelag din Atlanticul de Nord, vor primi un rol mai important în Consiliul Arctic, a declarat joi premierul danez Mette Frederiksen după o întâlnire cu liderii din Groenlanda şi Insulele Feroe - Mute B. Egede, respectiv Bardur Nielsen, transmite Agerpres.

Va fi creat un grup de contact cu miniştri şi diverşi alţi reprezentanţi, iar acesta se va concentra pe securitate şi apărare, un consiliu în care Groenlanda şi Insulele Feroe ar urma să aibă mai mult "spaţiu de manevră", potrivit afirmaţiilor lui Frederiksen, citate de agenţia de ştiri Ritzau.

În cadrul Consiliului Arctic, cel mai important forum de cooperare în regiunea din jurul Polului Nord, Groenlanda va fi prima care va vorbi de acum în numele Comunităţii Imperiale şi va semna documente.

Până acum, Danemarca era mereu prima care făcea asta, inclusiv în cadrul recentei reuniuni ministeriale a Consiliului la Reykjavik.

Reprezentanţii Groenlandei şi Insulelor Feroe vor avea discursuri înaintea Danemarcei, conform noilor planuri.

Groenlanda, la fel ca Insulele Feroe, face oficial parte din Regatul Danemarcei, însă este în mare măsură autonomă.

Ele continuă să primească sprijin financiar semnificativ de la Copenhaga.

Regiunea Arctica devine tot mai importantă datorită materiilor prime localizate acolo şi rutelor de navigaţie care ajung tot mai accesibile din cauza schimbărilor climatice. Zona atrage tot mai mult interes şi din partea Rusiei şi Chinei.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel