Damen rămâne în România la Galați unde construiește nave de luptă, dar decizia privind Mangalia e ireversibilă, acordul fiind încălcat

Corvetă pentru Pakistan, construită de Damen la Galați. Foto: Captură video Damen @official
Corvetă pentru Pakistan, construită de Damen la Galați. Foto: Captură video Damen @official

Damen și-a anunțat recent retragerea de la Șantierul Naval Mangalia, după ce a acuzat că statul român și-a încălcat contractul.

Guvernul susține că modificarea statutului care încălca acordul cu Damen la Șantierul Naval Mangalia a survenit în urma unui act normativ asumat de România prin PNRR.

„Sesizarea părții olandeze a ajuns la Guvern de ceva vreme. S-a consittuit o comisie interministerială care a deschis un dialog cu partea olandeză. Discuțiile sunt într-un stadiu activ. Statul român dorește o soluție amiabilă”, preciza recent purtătorul de cuvânt al Executivului.

Amintim că la Șantierul Naval Mangalia statul român era majoritar cu 51%.

 

Damen rămâne la Galați, dar refuză „comitete și comisii” în chestiunea Mangalia. Decizia de retragere e ireversibilă

 

2. Șantierul ... (damen-santierul-naval-mangalia_08843600.jpeg)

Șantierul Naval Mangalia. Foto credit: Damen

Într-un comunicat de presă emis de Damen către DefenseRomania, compania arată că  „Damen Holding B.V. (Damen) a luat act de difuzarea extinsă în presă și interesul public cu privire la situația Șantierului Mangalia. Având în vedere lipsa de claritate a mai multor narative, compania noastră ar dori să prezinte următoarele precizări”.

Compania contrazice guvernul și spune că nu a discutat cu nicio autoritate sau cu vreo comisie privind problema invocată la Șantierul Naval Mangalia.

„Damen va rămâne în România și își va continua activitatea la Galați” și adaugă:

„Nu există îndoială că Legea 187/2023 este aplicabilă și Damen este lipsit de controlul operațional și managerial, prin încălcarea totală a acordului inițial de către statul român, de unde și dreptul Damen de a înceta contractul de asociere. Acest lucru a fost recunoscut chiar și în documente oficiale ale Ministerului Economiei din România”.

Așa cum Damen a notificat toate autoritățile responsabile, încetarea contractului de asociere este deja în vigoare de la 03.08.2023.

Damen așteaptă doar cooperarea părții române pentru o implementare eficientă a procedurii de retragere, cu cât mai puține perturbări posibile pentru toate părțile interesate. 

Soluția nu este să se formeze comitete și comisii. Ceea ce este, în orice caz, prea puțin și prea târziu.

Mai mult, Damen Holding nu a fost contactat de nicio autoritate și nu are discuții în prezent cu nicio comisie”, conchide Damen.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel