Cursa pentru recuperarea avionului F-35 prăbușit s-a încheiat. Marea Britanie a găsit aeronava pe fundul Mării Mediterane

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Un avion britanic F-35B, în timpul unei misiuni în 2018 în care survola portavionul britanic HMS Queen Elizabeth. Sursă foto: Royal Navy
Un avion britanic F-35B, în timpul unei misiuni în 2018 în care survola portavionul britanic HMS Queen Elizabeth. Sursă foto: Royal Navy

Încă după prăbușirea avionului de tip F-35B în momentul decolării de pe portavionul HMS Queen Elizabeth au existat temeri justificate cu privire la faptul că rușii pot ajunge primii la epava aeronavei, având în vedere că avionul s-a prăbușit în apele internaționale.

Aceste îngrijorări au fost recunoscute inclusiv de oficiali britanici care au admis că Federația Rusă dispune de capabilități pentru a recupera componente din aeronava F-35B prăbușită în Marea Mediterană.

Cursa pentru ca Federația Rusă și China să nu aibă acces la date și tehnologii sensibile despre cel mai scump program de înarmare din istoria SUA începuse imediat după prăbușirea aeronavei.

Marea Britanie a cerut SUA să ajute la găsirea și recuperarea avionului de luptă F-35B Lightning II. Aeronava se află la o adâncime de aproximativ 2.000 de metri pe fundul mării.

Aeronava prăbușită era de tip F-35B - cu decolare pe distanță scurtă și aterizare pe verticală (STOVL) - și făcea parte din Escadrila 617.

 

Marea Britanie a găsit epava aeronavei F-35B. O operațiune de recuperare se desfășoară chiar în aceste momente

 

2. Un F-35B b... (f-35-hms-queen-elizabeth-portavion_38577000.jpg)

Un F-35B britanic decolând cu succes de pe portavionul HMS Queen Elizabeth. Sursă foto: Royal Navy

Sir Stephen Lovergrove, consilier britanic pentru probleme de Securitate națională, a luat cuvântul în Comitetul de Apărare al Camerei Comunelor a Parlamentului Regatului Unit și a precizat că britanicii știu unde e aeronava F-35B. Totodată, secretarul britanic al Apărării a confirmat indirect informația și a precizat că Londra a demarat o acțiune pentru recuperarea epavei F-35B.

„Pilotul a fost recuperat după catapultare și se află în afara oricărui pericol. El este supus în continuare unor verificări medicale amănunțite. Sperăm că totul va fi bine”, a precizat consilierul britanic pentru Securitate națională, Sir Stephen Lovergrove, potrivit publicației britanice de specialitate UK Defence Journal.

În ceea ce privește cauzele accidentului, cu toate că pe internet a devenit viral un material video care surprinde momentul dramatic în care aeronava F-35B se prăbușește, oficialul englez nu a dorit să comenteze, precizând că așteaptă recuperarea cutiei negre, englezii găsind aeronava.

„Ar fi prematur din partea mea să mă pronunț asupra motivelor care au cauzat accidentul. Recuperarea cutiei negre și a epavei sunt cu adevărat vitale pentru a stabili cauzele accidentului. În mod clar recuperarea cât mai rapidă a aeronavei este o prioritate și lucrăm cu aliații noștri pentru asta. Încă nu am recuperat aeronava.

Suntem conștienți de capabilitățile Federației Ruse și tehnologia de ultima generație (n.a. - care se află pe fundul Mării Mediterane). Operațiunea pe care o desfășurăm în acest moment are ca obiectiv păstrarea confidețialității asupra tehnologiei F-35B. Înțeleg că experții noștri știu unde se află aeronava”, a completat Sir Stephen Lovergrove.

Alături de Marea Britanie în misiunea de recuperarea a aeronavei sunt angajate și SUA. Secretarul britanic al Apărării a confirmat și el că aeronava a fost găsită și că, tocmai în aceste momente, are loc o operațiune de recuperare a epavei.

„Operațiunea de recuperare a aeronavei F-35 se află în desfășurare. Vom investiga ceea ce s-a întâmplat”, s-a rezumat să completeze Ben Wallace, Secretarul Apărării Regatului Unit al Marii Britanii.

CITEȘTE ȘI: Imagini dramatice cu prăbușirea avionului F-35 în momentul decolării de pe portavionul HMS Queen Elizabeth (VIDEO)

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel