Cum au ajuns exploziile la Nord Stream să fie ”mâna americanilor”? Jurnalistul care a scos la iveală cazul - teorii deplasate și despre asasinarea lui Skripal sau uciderea lui Bin Laden

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Americanii sunt de vină - asta este concluzia lui Seymour Hersh (85 de ani), un jurnalist de investigație, care în urma unui pont anonim despre sabotajul Nord Stream şi-a publicat ancheta pe un blog pe care l-a creat doar cu câteva ore înainte de postarea articolului.

Citând o sursă anonimă, Seymour Hersh (câștigător al Premiului Pulitzer în 1970) susţine că exploziile au fost comise de scafandrii US Navy, cu asistenţa Norvegiei. Scafandrii marinei SUA au plantat în iunie explozibili pe aceste conducte de gaze care leagă Rusia şi Germania sub Marea Baltică, declanşându-i trei luni mai târziu.

Totul a fost executat la ordinul președintelui Joe Biden. Washingtonul considera că Nord Stream 1 şi 2 oferea Moscovei acces prea mare la bani și constituia un important mijloc de presiune al Rusiei asupra Germaniei şi a ţărilor din Europa de Vest, mai spune Hersh în articol.

Jurnalistul a confirmat pentru RIA Novosti că el este autorul materialului, conform RBK.ru.

Casa Albă a reacționat imediat și a respins acuzațiile, catalogându-le drept "total false" şi "pură ficţiune". Ministerul de Externe al Norvegiei a spus că acuzațiile sunt „prostii”. De asemenea, un purtător de cuvânt al CIA a dat asigurări că articolul este "absolut fals".

Kremlinul a declarat, prin purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov, că postarea lui Hersh pe blog merită mai multă atenție și că este surprins că nu a fost acoperită mai pe larg de presa occidentală, scrie Reuters.

„Lumea trebuie să afle adevărul despre cine a comis acest act de sabotaj”, a spus Peskov reporterilor. 

Peskov a recunoscut că este vorba de informații apărute pe un blog anonim (creat doar cu câteva ore înainte de postarea articolului), dar a spus că este „nedrept” să ignorăm un articol despre care susține că este „remarcabil prin profunzimea analizei”.

La rândul său, ministrul rus adjunct de externe, Serghei Riabkov, a avertizat joi că vor exista consecinţe pentru Statele Unite ale Americii, după publicarea anchetei lui Hersh. Vyacheslav Volodin, președintele Dumei de Stat a Rusiei, a  declarat că raportul ar trebui să devină baza unei investigații internaționale pentru „aducerea lui Biden și complicii săi în fața justiției”.

 

Cine este Seymour Hersh

În postarea sa pe blog, intitulată „Cum America a scos conducta Nord Stream”, Hersh a spus că planul a fost pus la punct în 2021, la cele mai înalte niveluri din Statele Unite, pentru a distruge conductele.

Seymour Hersh (85 de ani) este un jurnalist de investigație, recompensat, în 1970, cu Premiul Pulitzer pentru Reportaj Internațional., dar în ultimii ani, jurnalistul s-a remarcat printr-o serie de declarații controversate, susținând de fiecare dată că informația îi parvine ”din surse anonime”. 

Hersh a contrazis relatarea oficială a uciderii lui Osama Bin Laden. În septembrie 2013, în timpul unui interviu pentru The Guardian, Hersh a comentat că raidul din 2011 care a dus la moartea lui Osama bin Laden a fost „o mare minciună, nici un cuvânt nu este adevărat”. 

De asemenea, într-un interviu a pus sub semnul întrebării afirmația că guvernul sirian a fost cel care a folosit arme chimice asupra civililor sirieni. În opinia sa, rebelii sirieni erau și ei capabili să obțină și gaz Sarin.

În august 2018, Hersh a declarat despre otrăvirea cu Skripal că „povestea otrăvirii cu novichok nu  ține. Cel mai probabil, el (Serghei Skripal) informa serviciile britanice de informații despre crima organizată rusă”, iar otrăvirea este rezultatul acțiunilor ”crimei organizate, mai degrabă decât a acțiunilor sponsorizate de stat”.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel