”Pilotarea F-16 e ca trecerea la iPhone 14”: Ucraina începe antrenamentul pe F-16, dar surpriza ar putea veni din partea Suediei, cu avioanele sale Gripen

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Avion Saab Gripen de producție suedeză și un F-16 de producție americană
Avion Saab Gripen de producție suedeză și un F-16 de producție americană

Minim 6 luni. Atât va dura instruirea pe F-16 a piloților ucraineni care au deja experiență de luptă la manșa aeronavelor sovietice MiG-29, Su-27 sau Su-24.

Sâmbătă, autoritățile de la Kiev au anunțat startul programului de pregătire pentru piloții ucraineni de F-16. Astfel, ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov a declarat că piloții, inginerii și personalul tehnic ucrainean au început pregătirea pentru a stăpâni avioanele F-16.  Așa cum s-a mai spus, termenul minim pentru pregătirea piloților este de 6 luni, confirmă ministrul.

 

Antrenamentul pe F-16

Avion F-16

Potrivit Unian, programul de pregătire pentru trecerea la F-16 ia în considerare anumite cerințe ale părții ucrainene și ține seama, evident, de abilitățile individuale ale fiecărui pilot, explică pentru media ucraineană, un pilot al Forțelor Aeriene ucrainene cu indicativul ”Moonfish”, care participă și el la programul de antrenament.

Piloții ucraineni au plecat deja în Marea Britanie pentru antrenamentul pe F16. Probabil, formarea va continua în Danemarca, țară care (împreună cu Olanda) va furniza avioanele pentru Ucraina.

Instrucția se va adapta tipului de misiuni de luptă pe care aviația ucraineană le execută în actualul război, luând în considerare particularitățile condițiilor de luptă în care piloții ucraineni trebuie să execute misiunile.

Programul de formare a pilotului va depinde de abilitățile sale individuale, asigură Moonfish, care remarcă o caracteristică importantă a F-16: gama largă de sisteme de arme diferite, ceea ce înseamnă că stăpânirea aeronavei necesită o perioadă semnificativă de timp și a comparat tranziția de la aeronavele ucrainene MiG-29 la F-16 cu trecerea de la un „telefon cu butoane la iPhone 14”.

Pilotul a recunoscut, de asemenea, că, pentru a participa la program, piloții ucraineni trebuiau să demonstreze o cunoaștere „foarte serioasă” a limbii engleze.

 

Soluția complementară F-16: ”Ne apropiem de Gripenul suedez”

Avion Saab Gripen de producție suedeză 

Dacă acum toată lumea vorbește de F-16, varianta ca Ucraina să primească și avioane suedeze JAS 39 Gripen a fost readusă în discuție ieri de președintele Zelenski, aflat într-o vizită oficială la Stokholm.

”Ne apropiem de Gripenul suedez”, spunea Zelenski, adăugând că armata ucraineană începe să testeze avioanele de luptă suedeze Gripen, iar Ucraina negociază transferul acestor avioane către forțele ucrainene.

”Acum avem un program pentru Gripen, avioanele moderne de luptă suedeze. Soldații noștri încep deja să le testeze. Am discutat (cu prim-ministrul Suediei – n.r.) despre aeronava Gripen și negocieri după negocieri - ne apropiem tot mai mult de apariția Gripenului pe cerul nostru”, a declarat liderul de la Kiev.

Cuvintele președintelui au fost confirmate de Comandantul Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei, Mîkola Oleschuk, care a clarificat că tinerii piloți din promoția 2023 au mers în Marea Britanie pentru antrenament F16, iar piloții din promoția  2016, cu suficientă experiență de luptă, au plecat în Suedia.

 

Danemarca și Olanda au primit permisiunea de la Statele Unite să trimită avioane F-16 în Ucraina

Avioane F-16

SUA au fost formal de acord joi ca Danemarca și Olanda să trimită aeronave F-16 în Ucraina.

Cele două țări au destule avioane F-16 pe care le pot transfera. Mai mult, ambele state urmeză să primească noile aeronave F-35.

Olandezii au achiziționat o flotă de 213 F-16, începând cu 1979, iar avioanele originale F-16A/B au fost supuse programului de modernizare Mid-Life Update (MLU) începând cu 1998, primind în acest proces denumirea neoficială F-16AM/BM.

Acest lucru oferit avioanelor capacități similare cu standardul F-16C/D Block 50/52 al Forțelor Aeriene SUA.

În privința Danemarcei, flota acesteia este una mai mică. Danemarca a decis în 1975 să cumpere 58 de avioane F-16 Fighting Falcon. Primul F-16 a sosit în Danemarca în 1980, după care avioanele au înlocuit treptat celelalte avioane ale Forțelor Aeriene.

Astăzi, Danemarca are 40 de aeronave F-16, dintre care 30 sunt încă în uz. Primele patru avioane F-35 daneze sosesc pe 1 octombrie. În total, Danemarca a achiziționat 27 de avioane F-35.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel