Cu ochii pe flancul estic, portavionul american USS Harry S. Truman și gruparea navală a acestuia s-au deplasat în nordul Mării Adriatice

Ionel Copcea |
Data publicării:

Flota a 6-a operativă din cadrul Forțelor Navale ale SUA a anunțat, pe 23.04.2022, că portavionul american Harry S. Truman, care operează în partea de est a Mării Mediterane, a intrat în nordul Mării Adriatice, împreună cu gruparea navală a acestuia.

Potrivit informațiilor comunicate de reprezentanții flotei, portavionul Truman și fregata norvegiană Fridtjof au intrat în portul Italian Trieste, situat în apropierea frontierei cu Slovenia. Între timp, crucișătorul purtător de rachete USS San Jacinto din cadrul grupării navale a portavionului a sosit în portul Marghera din Veneția.

“Gruparea navală de atac aflată sub conducerea portavionului USS Harry S. Truman este dislocată în zona de responsabilitate a Flotei a 6-a pentru a desfășura o serie de operații navale, în scopul asigurării și menținerii stabilității și securității maritime, în interesul SUA, precum și al aliaților și partenerilor din Europa”, se arată într-un comunicat de presă al flotei, preluat de agenția rusă Interfax.

 

Portavionul USS Harry S. Truman și grupul său de luptă patrulează flancul estic

 

După cum au informat reprezentanții militari americani, gruparea navală de atac a portavionului patrulează în zona flancului estic al NATO. Navele de luptă din cadrul acesteia îndeplinesc misiuni în Marea Egee, Marea Ionică și Marea Adriatică.

Inițial, era planificat ca gruparea navală de atac a US Navy, condusă de portavionul cu propulsie nucleară USS Harry S. Truman, care a intrat în Marea Mediterană pe 14 decembrie anul trecut, să se deplaseze în Golful Persic. Cu toate acestea, autoritățile de la Washington au decis menținerea grupării în Marea Mediterană, din cauza situației din jurul Ucrainei.

Gruparea navală de atac include, pe lângă portavionul USS Harry S. Truman, crucișătorul USS San Jacinto, distrugătoarele USS Bainbridge, USS Cole, USS Gravely, USS Jason Dunham și fregata norvegiană Fridtjof. În plus, din aceasta face parte și un submarin nuclear de atac, dotat cu rachete de croazieră Tomahawk. Portavionul USS Harry S. Truman transportă aproximativ 90 de avioane și elicoptere, între care se află și patru escadrile de avioane de vânătoare și bombardament F/A-18, care includ 48 de aeronave de acest tip.

 

Rusia menține în Mediterană aproximativ 15 nave militare

 

Comentariul autorului: Pentru contracararea Forțelor Navale ale SUA și NATO, Rusia menține în estul Mării Mediterane o escadră formată din aproximativ 15 nave de luptă și auxiliare.

În prezent, în compunerea acesteia se află, între altele, două crucișătoare (Varyag și Mareșal Ustinov), două distrugătoare (Amiral Tributs și Viceamiral Kulakov), două fregate (Amiral Makarov și Amiral Grigorovici), precum și două submarine diesel-electrice (Novorossiysk și Krasnodar).

Acestea folosesc ca bază de dislocare, aprovizionare și mentenanță portul Tartus din Siria.

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel