Croația trebuie să spună adio MiG-urilor. F-16, Gripen și Rafale, trei pe un loc

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Gripen, sursă foto: Saab
Gripen, sursă foto: Saab

Croația a anunţat că a început evaluarea ofertelor depuse după anunţarea intenţiei de achiziţie de avioane de luptă pentru modernizarea forţelor aeriene ale ţării.

Potrivit ministerului, vor fi evaluate ofertele de avioane F-16 ale producătorului american Lockheed Martin, Rafale ale companiei franceze Dassault şi Gripen de la producătorul suedez Saab AB.

Interesant e că DefenseRomania a scris încă din septembrie că Zagrebul trebuie să aleagă între patru oferte - două oferte pentru aeronave noi, iar două pentru aeronave second hand: Suedia cu JAS-39 Gripen și SUA cu F-16 (în versiunea Block 70/72) - aeronave noi. Sau Franța cu Rafale ori Israel cu F-16 (în versiunea Block 30), ambele oferte second hand.

Din ce scrie Reuters putem deduce că au rămas trei oferte în picioare: SUA - F-16 și Suedia - Gripen, aeronave noi sau Franța cu Rafale second hand.

'Ne aşteptăm să intrăm în etapa de luare a deciziei la începutul lui 2021', transmite Ministerul Apărării de la Zagreb, într-un comunicat, potrivit Agerpres, care citează Reuters.

Ministerul nu dă detalii despre oferte sau despre numărul de aparate ce urmează a fi achiziţionate. Totuși, publicația noastră a citat de-a lungul timpului presa din Croația care vorbea despre 12 aeronave.

Croaţia a aderat la NATO în 2009 şi la Uniunea Europeană în 2013.

Croații au în dotare o escadrilă de avioane MiG-21 ce datează din vremea fostei Iugoslavii, în prezent învechite şi din care doar câteva mai sunt operaţionale. Iar MiG-urile trebuie scoase din uz până în 2024, astfel că acest contract trebuie demarat urgent de croați.

 

Gripen sau F-16 noi? Suedezii pleacă cu prima șansă

 

Amintim că Zagrebul a fost anul trecut pe punctul de a semna un acord privind achiziţia unei escadrile de aeronave F-16 recondiţionate din Israel, dar în cele din urmă totul a picat după ce Israelul a informat Croaţia că nu poate vinde avioanele, întrucât nu a obţinut aprobarea Statelor Unite

Interesant e că în presa croată Robert Hranj, șeful Statului Major al Croației a declarat că obiectivul programului de înzestrare este ca până în 2023-2024 Zagrebul să dețină aeronave de vânătoare noi.

Aeronave noi ar însemna că pentru francezul Rafale, Grecia va rămâne până în prezent singurul client european al Parisului. Decizia va fi până la urmă una politică. 

Dar, în contextul în care Croația va opta pentru avioane de vânătoare noi, specialiștii preconizează că Gripen pleacă favorit în fața aeronavelor F-16 ale SUA. 

Rămâne de văzut ce va decide Croația la începutul anului viitor.  

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel