Croația, între Rafale și F-16. Detalii din oferte au ajuns în presă iar francezii explică de ce avioanele lor sunt în pole position

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Rafale, sură foto: Dassault Aviation
Rafale, sură foto: Dassault Aviation

Croația desfășoară cel mai îndrăzneț program de înzestrare și urmărește să achiziționeze aeronave de vânătoare, în contextul în care Forțele Aeriene ale acestui stat nu se bazează decât pe avioane vechi sovietice.

Croația, stat membru NATO, are nevoie urgentă de aeronave de vânătoare, asta întrucât Forţele Aeriene Croate operează doar aeronave sovietice MiG-21 care în 2024 vor fi scoase din uz.

În acest sens croații au cerut oferte de la mai mulți producători și au pe masă patru propuneri pentru 12 avioane. Sunt două oferte pentru aeronave noi, iar două pentru aeronave second hand: Suedia cu Gripen C/D  și SUA cu F-16 (în versiunea Block 70/72) - aeronave noi. Franța cu Rafale F3R și Israel cu F-16 (în versiunea Block 30), ambele oferte second hand.

Știm că în decembrie 2020, Comisia însărcinată cu evaluarea acestor oferte a trimis un raport cuprinzător şi detaliat cu privire la cea cea mai bună ofertă. Guvernul era de așteptat să ia o decizie cu privire la marele câștigător.

Se pare că situația pandemică din țară și mai ales seismul care a zguduit Croația la începutul acestui an au trecut problema înzestrării cu avioane de vânătoare pe plan secund. Cu toate acestea președintele țării a cerut Guvernului să grăbească anunțarea marelui câștigător. E de așteptat ca anunțul să aibă loc în martie sau cel târziu în aprilie. 

 

Francezii spun că sunt în pole position. În presă s-au scurs informații despre ofertele din care Zagrebul va alege

 

Francezii de la Opex360 au analizat programul de înzestrare și au ajuns la concluzia că Rafale este marele favorit. Lupta se dă, potrivit sursei citate, între Rafale și F-16 Viper ale SUA.

Astfel, în cazul în care Zagrebul se va decide să achiziționeze avioane second hand, Rafale ar fi principala alegere, iar în cazul în care s-ar dori avioane noi, alegerea ar fi F-16 americane. Sursa citată explică că cel mai probabil Croația va decide să achiziționeze avioane second hand.

Potrivit presei din Croația, care a scris despre ofertă pe surse, Franța garantează Zagrebului livrarea a șase avioane în 2024 și a altor 6 aeronave în 2025, dar doar în cazul în care contractul se va semna anul acesta. Diferențe nu există aici, Lockheed Martin ar garanta aceeași linie de livrare.

Diferența poate fi făcută însă de preț și de factorul politic. Sursa citată scrie că oferta Franței pentru 12 avioane se ridică la 930 de milioane de euro, în timp ce oferta SUA este de 1.6 miliarde de euro. De precizat că cei de la Saab ar fi fost de acord să reducă semnificativ oferta pentru Gripen, dar Zagrebul nu a dorit reevaluarea ofertelor primite.

 

Pe lângă preț, francezii amintesc că Zagrebul dorește și integrarea în zona euro

 

Alegerea va fi dictată și de considerente politice.  În acest sens Opex360 amintește că Zagrebul dorește să aibă o linie politică ancorată mai puternic la nivelul Uniunii Europene și urmărește integrarea în zona euro până în 2024. E suficient să precizăm că Franța va avea un cuvânt greu de spus în acest sens. 

Pe lângă aceste aspecte au apărut și zvonuri cu privire la faptul că în cazul în care va alege Rafale, Croația va fi acceptată în spațiul Schengen. Amintim că recent ministrul de externe francez Jean-Yves Le Drian a pledat chiar la Zagreb în favoarea ofertei Franţei pentru vânzarea de avioane multirol Rafale către Croaţia. Dar în același timp, șeful diplomației franceze a negat posibilitatea unei eventuale înţelegeri prin care în schimbul unei asemenea tranzacţii Franţa să ajute Croaţia să intre în spaţiul Schengen.

CITEȘTE ȘI: F-16 sau Rafale? Franța face lobby înainte de decizia Croației, dar exclude ca intrarea în Schengen să fie condiționată de contract

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel