F-16 sau Rafale? Franța face lobby înainte de decizia Croației, dar exclude ca intrarea în Schengen să fie condiționată de contract

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Rafale, sură foto: Dassault Aviation
Rafale, sură foto: Dassault Aviation

Ministrul de externe francez Jean-Yves Le Drian a pledat la Zagreb în favoarea ofertei Franţei pentru vânzarea de avioane multirol Rafale către Croaţia. Dar în același timp, șeful diplomației franceze a negat posibilitatea unei eventuale înţelegeri prin care în schimbul unei asemenea tranzacţii Franţa să ajute Croaţia să intre în spaţiul Schengen.

Amintim că, la finalul anului,  Croația a finalizat oficial etapa de evaluare a ofertelor depuse de SUA, Suedia, Franța și Israel, după anunţarea intenţiei de achiziţie a unor avioane de luptă pentru modernizarea Forţelor Aeriene. Ofertele care se bucură de cea mai multă credibilitate sunt: F-16 Block 70/72 „Viper” și Rafale F3R. Zagrebul va achiziționa 12 aparate.

Guvernul croat urmează anunțe cine e marele câștigător la începutul acestui an.

Croaţia a avut pe masă patru oferte - două oferte pentru aeronave noi, iar două pentru aeronave second-hand: Suedia cu Gripen C/D  și SUA cu F-16 (în versiunea Block 70/72) - aeronave noi. Franța cu Rafale F3R și Israel cu F-16 (în versiunea Block 30), ambele oferte second hand.

Croația, stat membru NATO, are nevoie urgentă de 12 aeronave de vânătoare în contextul în care Forţele Aeriene Croate operează doar aeronave sovietice MiG-21 care în 2024 vor fi scoase din uz.

 

Franța vrea să vândă Croației avioane Rafale, dar spune că nu există o înțelegere pentru a intra în Schengen dacă contractul va fi atribuit Parisului

 

Ministrul de externe francez Jean-Yves Le Drian admite că își dorește ca Zagrebul să aleagă avioane franceze Rafale, pe care le-a lăudat în vizita sa din Croația.

''Desigur că eu aş prefera să fie Rafale, fără nicio ambiguitate. Cum am fost în trecut ministru al apărării, cunosc cât de cât subiectul'', a spus Jean-Yves Le Drian la o conferinţă de presă comună cu omologul său croat Gordan Grlic Radman, potrivit Agerpres, care citează AFP.

''Dassault a făcut o ofertă. Ea mi se pare de calitate, dar nu mie îmi revine responsabilitatea'' încheierii afacerii, a adăugat şeful diplomaţiei franceze, care pe vremea când era titularul Apărării a supervizat primele exporturi ale acestui avion francez, efectuate către Egipt, Qatar şi India.

Ministrul de externe francez a estimat de asemenea că Croaţia încă mai are de făcut eforturi pentru a intra în spaţiul european de liberă-circulaţie Schengen, subliniind că acestei ţări îi va reveni responsabilitatea unei porţiuni deloc de neglijat a frontierei externe a UE. Croaţia trebuie să urmeze ''ansamblul acţiunilor tehnice'' necesare şi ''nu s-a terminat, mai ales că este o frontieră lungă, 1.150 de kilometri, este enorm! (...) Aceasta presupune vigilenţă şi precizie'', a indicat el.

Pe de altă parte, şeful diplomaţiei franceze a respins orice legătură între o eventuală achiziţie a unor avioane Rafale de către armata croată şi primirea Croaţiei în spaţiul Schengen când Franţa va prelua, anul viitor, preşedinţia semestrială a Consiliului UE.

''Să ne imaginăm că am putea da la schimb Schengen pentru Rafale, este într-adevăr foarte îndrăzneţ, dar nu se procedează deloc aşa'', i-a răspuns el unei ziariste croate.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel