Criza submarinelor franco-australiene | Oficial francez: Europa nu mai poate conta pe SUA pentru protecţia sa

DefenseRomania Team |
Data publicării:
Marina franceză / flickr
Marina franceză / flickr

Criza submarinelor arată că Uniunea Europeană "nu mai poate conta" pe SUA pentru a-i garanta protecţia, a declarat joi ministrul francez al economiei, Bruno Le Maire, invitându-i pe europeni "să deschidă ochii", relatează AFP.

"Prima lecţie care trebuie trasă din acest episod este că Uniunea Europeană trebuie să-şi construiască independenţa strategică. Episodul afgan, episodul submarinelor arată că nu mai putem conta pe SUA pentru a ne garanta protecţia strategică", a declarat el pentru France Info.

"SUA nu mai au decât o singură preocupare strategică, China, şi de a contracara creşterea în putere a Chinei. Atât fostul preşedinte Donald Trump, cât şi cel actual Joe Biden estimează că aliaţii lor trebuie să fie docili. Noi însă estimăm că ei trebuie să fie independenţi", a spus Bruno Le Maire.

"Trebuie ca partenerii noştri europeni să deschidă ochii", a adăugat el, criticând sprijinul acordat de Danemarca pentru SUA, contrar criticilor formulate de autorităţile europene după decizia australiană de a anula contractul încheiat între Naval Group francez în favoarea noului parteneriat cu SUA şi Regatul Unit.

"A gândi ca şefa guvernului danez că SUA vor continua să ne protejeze, să ne apere, orice s-ar întâmpla, este o eroare". "Nu mai putem conta decât pe noi înşine", a declarat Le Maire.

Premierul danez, Mette Frederksen, l-a apărat miercuri pe "foarte loialul" preşedinte american Joe Biden, indicând că nu înţelege "deloc" criticile franceze şi europene.

Aliată fidelă a SUA, alături de care a luptat în special în Irak şi în Afganistan, Danemarca îşi exprimă frecvent prioritatea acordată NATO mai degrabă decât Europei apărării, adică invers faţă de poziţia susţinută de preşedintele francez Emmanuel Macron.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel