Criză S-400. Turcia sesizează o ameliorare în discuțiile cu SUA privind F-35

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Ministrul apărării turc Hulusi Akar a declarat că a sesizat o ameliorare în discuțiile cu SUA privind achiziția sistemului rusesc S-400 și a avioanelor americane F-35, dar a adăugat că Ankara se pregătește de asemenea de sancțiuni din partea SUA.

Turcia şi SUA - două ţări membre ale Alianţei Nord-Atlantice - sunt în dezacord asupra deciziei Ankarei de a achiziţiona sisteme ruseşti S-400s, care nu pot fi integrate în sistemele NATO. Washingtonul apreciază că această decizie pune în pericol rolul Ankarei în consorţiul implicat în producţia de avioane de luptă F-35 de către Lockheed Martin.

Într-o întâlnire cu presa marţi seara, ministrul apărării turc a spus că Ankara se achită de responsabilităţi în cadrul proiectului F-35 şi se aşteaptă ca programul să continue aşa cum era prevăzut. Hulusi Akara a afirmat că discuţii în acest sens cu autorităţile americane se duc în continuare.

 

Turcia evaluează oferta SUA pentru Patriot

 

El a mai spus că Turcia evaluează oferta de achiziţionare din SUA a sistemelor Raytheon Co. Patriot, indicând că Ankara şi Washingtonul discută în prezent asupra preţului, transferului de tehnologie, problemelor de producţie comună cu privire la cea mai recentă ofertă făcută de autorităţile americane.

În acest context, agenţia de presă RIA Novosti citează o declaraţie făcută marţi seara de Hulusi, potrivit căruia Ankara şi-a trimis deja militari în Rusia pentru a fi instruiţi în manevrarea S-400. El a spus că misiunea de instruire a început deja şi că va dura câteva luni, fără a preciza numărul militarilor trimişi în acest scop.

Anterior, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan declarase că Rusia şi Turcia ar putea să construiască împreună noul sistem antirachetă S-500 (de noua generaţie), asigurând că Ankara va achiziţiona la termen sistemul de rachete sol-aer S-400, conform acordului convenit cu Moscova, notează agenţia de presă rusă.

Declaraţiile Ankarei contrastează însă cu informaţii provenind de la Washington. Turcia are puţin mai mult de două săptămâni să anuleze tranzacţia cu Moscova de mai multe miliarde de dolari sau riscă sancţiuni severe din partea SUA, a transmis marţi postul de televiziune CNBC, citând responsabili americani sub rezerva anonimatului.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel