Criză S-400. Turcia răspunde ultimatumului ”deplasat” al SUA

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Ultimatumul în scris adresat săptămâna trecută de către Washington Ankarei cu privire la achiziţionarea de către Turcia a sistemelor de rachete ruseşti S-400 este 'deplasat' şi contravine 'spiritului Alianţei' Nord-Atlantice, a declarat joi ministrul turc al apărării, Hulusi Akar.

Într-o convorbire telefonică cu şeful Pentagonului, Patrick Shanahan, ministrul turc Hulusi Akar a 'insistat asupra unei formulări deplasate şi care nu este conformă cu spiritul Alianţei' Nord-Atlantice din care cele două ţări fac parte, potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării de la Ankara.

 

Ankara consideră ”deplasat” ultimatumul SUA

 

Shanahan a adresat vineri o scrisoare omologului său turc, dând Turciei termen până la 31 iulie pentru a renunţa la achiziţionarea de sisteme antirachetă ruseşti S-400.

Dacă până în 31 iulie Turcia nu renunţă la sistemul rusesc de apărare antiaeriană S-400, piloţii turci care se antrenează în prezent în SUA pe avioane F-35 vor fi expulzaţi, conform Washingtonului.

Personalul turc al consorţiului internaţional care fabrică F-35 va fi înlocuit, iar contractele de subcontractare atribuite companiilor turce pentru fabricarea F-35 vor fi anulate la data respectivă, mai avertizează SUA.

 

Turcia nu va da înapoi

 

Birourile consorţiului vor fi închise pentru personalul forţelor aeriene turce, iar cele patru avioane F-35 cumpărate deja de Turcia, dar care se află încă pe teritoriul SUA, nu vor mai fi livrate, a explicat săptămâna trecută Ellen Lord, ministrul adjunct al apărării SUA pentru achiziţii.

În pofida avertismentelor americane, responsabilii turci, printre care în primul rând preşedintele Recep Tayyip Erdogan, refuză să renunţe la achiziţionarea rachetelor ruseşti, care urmează să fie livrate în iulie, potrivit AFP.

Ministrul turc de externe Mevlüt Cavusoglu a protestat miercuri la rândul său faţă de modul în care este formulată scrisoarea americană, insistând că 'nimeni nu poate da ultimatum Turciei'.

El a reiterat voinţa Ankarei de a înfiinţa un 'grup de lucru comun' pentru a rezolva această dispută, afirmând că preşedintele american Donald Trump s-a arătat favorabil unui astfel de proiect, dar care a fost respins de 'unele instituţii' americane.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel