Criză S-400. Media turcă anunță reluarea negocierilor în programul F-35

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Avioane F-35 Lightning II, sursă foto: f35.com
Avioane F-35 Lightning II, sursă foto: f35.com

Mai multe instituții mass-media turcești au anunțat în cursul zilei de ieri că în această săptămână SUA au reluat negocierile cu Turcia cu privire la un nou acord pentru avioanele F-35A Lighting II.

Deși nu există nicio informație oficială în legătură cu reluarea negocierilor din partea celor două guverne, Scramble Magazine observă o doză de optimism în relația celor doi aliați NATO după excluderea Turciei din programul F-35 ca urmare a deciziei Ankarei de a achiziționa sistemele rusești S-400.

Sursa citată vorbește însă de rapoarte neconfirmate despre reluarea negocierilor ca urmare a unei posibile tranzacții cu privire la achiziționarea de către Turcia a sistemelor de apărare aeriană PATRIOT. În ciuda acestui fapt, motivul pentru care Turcia a fost exclusă din programul F-35, prezența sistemelor rusești S-400 pe teritoriul Ankarei, rămâne o mare problemă.

 

Turcia insistă că S-400 nu reprezintă niciun pericol pentru NATO

 

De partea cealaltă Turcia insistă că sistemele rusești S-400 nu vor fi integrate în sistemele NATO și nu există nicio amenințare pentru Alianța Nord-Atlantică și echipamentele militare ale Alianței.

Rămâne de văzut cum se va concretiza această ameliorare ușoară a relațiilor tensionate dintre SUA și Turcia ca urmare a crizei S-400.

În tot acest timp, linia de producție a F-35 continuă. Cel mai probabil, dacă nu se va ajunge la un consens, avioanele F-35A destinate Turciei vor fi vândute altor state, ca de exemplu Polonia. În ceea ce privește aparatele care deja au fost construite și care ar fi trebuit să ajungă sub comanda Ankarei, aflate la teste în SUA, nu au mai fost văzute zburând iar piloții turci aflați pe teritoriul Americii pentru training au fost nevoiți să se întoarcă acasă.

 Ankara a solicitat 30 de aparate F-35 din care patru deja se află în faza testelor finale la Baza Aeriană Luke din Arizona.

CITEȘTE ȘI: PROGRAM F-35 | SUA condiționează reprimirea Turciei. Esper a transmis un 'mesaj clar' Ankarei

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel