Criză în Golf. Germania cere UE o misiune de observare

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Guvernul de la Berlin insistă să se creeze o misiune de observare a Uniunii Europene pentru protecţia navigaţiei în Golful Persic, a declarat luni ministrul german de externe, Heiko Maas.

"De asemenea, este previzibil că va dura ceva timp să convingem de asta Uniunea Europeană", a recunoscut Maas, cu ocazia unei vizite la în oraşul polonez Slubice, aflat imediat peste frontieră, în apropiere de Frankfurt an der Oder.

Ministrul a insistat că obiectivul este o misiune de observare. Germania a arătat clar săptămâna trecută că nu va participa la o misiune militară sub comanda Statelor Unite, pentru asigurarea libertăţii de navigaţie pe ruta de transport al petrolului prin Golf.

 

Germania nu sprijină strategia SUA

 

Germania nu sprijină strategia americană de a pune maximum de presiune asupra Iranului pentru schimbarea politicii externe a Teheranului în Orientul Mijlociu. Până acum, apreciază DPA, rezultatul demersurilor Washingtonului a fost o deteriorare accentuată a securităţii în Strâmtoarea Hormuz şi în zona învecinată, unde forţele iraniene au atacat şi sechestrat petroliere.

Tot luni, înainte de declaraţiile lui Maas, Peter Beyer, coordonatorul politicii transatlantice a Germaniei a susţinut că ţara sa trebuie să joace un rol de vârf în misiunea propusă Uniunii Europene. "Avem interese de securitate şi responsabilităţi în regiune. Trebuie să ne ridicăm la înălţimea acestora", a spus el.

Beyer a respins, la rândul său, o participare germană la misiunea condusă de americani. "Dacă Germania ar participa la o misiune condusă de SUA şi situaţia ar escalada, ar exista un mare pericol de a fi atraşi într-o misiune militară", a avertizat reprezentantul Berlinului. "Asta nu ar fi în interesul nostru", a apreciat el.

Germania, alături de Franţa şi de Regatul Unit, depune eforturi pentru menţinerea acordului nuclear încheiat cu Iranul în 2015, după retragerea unilaterală a Statelor Unite.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel