Criza de la graniţele Ucrainei | Mircea Geoană: Niciun centimetru pătrat de teritoriu aliat nu este în afara protecției Articolului 5

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV

Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, a fost astzi invitat la DC News și Defense România unde a vorbit despre situației de securitate din regiune, generată de mişcările de trupe ruse de la graniţele Ucrainei, dar şi despre importanța Articolului 5 al Alianței în menținerea unității blocului Nord-Atlantic în fața provocărilor venite din partea Rusiei.

Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, a ţinut să precizeze că Alianţa încearcă să susţină politic Ucraina, în faţa ameninţărilor ruse, dar când vine vorba despre apărarea teritoriului națiunilor și populației statelor membre NATO, lucrurile sunt complet diferite, deoarece Articolul 5 este pe deplin funcțional.

„Trebuie să facem o distincție foarte clară între statele care sunt membre NATO, cazul României, cazul Poloniei, 30 de state aliate, și statele care nu sunt membre NATO, cazul Ucrainei. Deci, dacă pentru Ucraina încercă să-o susținem politic și practic, iar anumiți aliați, în plan bilateral, chiar și militar, când vine vorba despre apărarea teritoriului națiunilor și populației din NATO, lucrurile sunt complet diferite. Articolul 5 este pe deplin funcțional. El a fost confirmat și definit ca fiind sacrosant, îl citez pe președintele Biden’’, a precizat secretarul general adjunct al NATO pentru DefenseRomania.

Discret, dar direct, Mircea Geoană a ţinut să transmis un mesaj care să ajungă la urechile oficialilor de la Moscova.

,,Vă spun asta din interior, de la vârful Alianței Nord-Atlantice, orice încercare de a afecta securitatea țărilor NATO va fi întâmpinată de o unitate de monolit al întregului bloc Nord-Atlantic. Niciun centimetru pătrat de teritoriu aliat nu este în afara protecției Articolului 5 și dacă vă uitați un pic la modul în care NATO a acționat în urma agresivității Rusiei, am observat, și vă spun asta cu multă bucurie și încredere, că toți aliații au acționat ireproșabil’’, a precizat Geoana pentru Defense România.

 

Statele Unite, angajate și implicate în a ține toți aliații informați

 

,,Nu am văzut niciodată în viața mea, și am o carieră relativ lungă în politica și diplomație, Statele Unite atât de mult angajate și implicate în a ține toți aliații informați, nu am văzut niciodată relația dintre America de Nord și Europa devenind atât de puternică. Deci, într-un fel, acțiunile președintelui Putin au făcut ca NATO să devină mai unit, mai puternic și mai coerent decât oricând’ a spus secretarul general adjunct al NATO.

 

NATO e aici vigilent, pregătit și foarte robust în a descuraja orice potențială acțiune agresivă

 

,,Nu sunt motive de îngrijorare la adresa securității noastre, NATO e aici vigilent, pregătit și foarte robust în a descuraja orice potențială acțiune agresivă la adresa noastră și suntem în continuare preocupați de situația pe ca Rusia o exercită în Ucraina, a cest lucru fiind în continuare un subiect de preocupare. Suntem extrem de solizi, uniți și vigilenți atât politic, cât și militar. NATO e pregătit să răspundă oricăror situații, de orice natură ar fi ele“, a punctat Mircea Geoană.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel