Coridorul Economic China-Pakistan, rezultat al presiunilor economice ale Chinei, adaugă noi probleme în relațiile indo-chineze

Cătălin Costea |
Data publicării:

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Chinei, Zhao Lijian, a declarat pe 26 mai că China are discuții cu părți terțe, inclusiv cu Afganistanul, cu privire la extinderea Coridorului  Economic China-Pakistan - CPEC.

India și-a exprimat în mod repetat nemulțumirea față de CPEC, proiectul emblematic al Inițiativei Centură și Drum (BRI) care vizează inclusiv Europa, întrucât “trece prin Kashmirul indian ocupat ilegal de Pakistan”.

China susține în continuare etapa CPEC, o investiție în valoare de aproximativ 60 de miliarde USD, considerând că este un proiect economic care vizează exclusiv China și Pakistanul.

În cadrul unui briefing de presă susținut pe 24 mai, purtătorul de cuvânt chinez a subliniat că CPEC este o inițiativă economică care are ca obiective îmbunătățirea conectivității regionale și realizarea unei dezvoltări comune, fără să aibă legătură cu disputele teritoriale și fără să afecteze poziția de principiu a Indiei față de Kashmir.

“CPEC este o inițiativă economică care nu vizează nicio țară terță. Observăm că Afganistanul importă și exportă mărfuri prin porturile Gwadar și Karachi. Autostrăzile de mare viteză se extind și în Afganistan”, a adăugat Zhao.

Proiectul masiv de infrastructură face legătura între provincia Xinjiang din China și portul Gwadar din provincia Baluchistan din Pakistan, născând îngrijorarea cu privire la datoria imensă pe care Pakistanului o are la China, deși Beijingul a mai redus recent pretențiile legate de acesta.

Experții regionali consideră că, din moment ce Pakistanul nu este în măsură să ramburseze împrumuturile, “plata pentru CPEC poate fi anulată pentru favoruri nespecificate”, lăsând să se înțeleagă că China va avea un control semnificativ asupra segmentului pakistanez al coridorului.

Potrivit informațiilor din surse deschise, Pakistanul a primit recent de la China un miliard de USD pentru a rambursa un împrumut ușor (cu condiții avantajoase) contractat de la Arabia Saudită.

Liderii Chinei și Pakistanului au lăudat progresele Coridorului în ultimele zile, iar vineri 21 mai au sărbătorit 70 de ani de relații diplomatice comune. Într-un mesaj adresat omologului său pakistanez Arif Alvi, președintele Xi Jinping a declarat vineri că CPEC “a obținut rezultate remarcabile”. De asemenea, premierul pakistanez Imran Khan a declarat la întâlnirea la nivel înalt de la Islamabad că CPEC va aduce progrese economice nu numai Pakistanului, ci întregii regiuni.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel