Coreea de Nord, teste nucleare: Japonia: ”Ameninţare serioasă şi iminentă”

Tudor Curtifan |
Data publicării:
kim jong un
kim jong un

Coreea de Nord continuă să reprezinte "o ameninţare serioasă şi iminentă", a atras atenţia marţi în raportul său anual Ministerul japonez al Apărării, care rămâne neîncrezător în ciuda unor progrese diplomatice în ultimele luni, relatează France Presse.

Anul trecut, această "carte albă" a fost publicată când tensiunile cu Phenianul erau extrem de mari, din cauza tirurilor cu rachete şi a testelor nucleare. Preşedintele american Donald Trump a promis atunci să dezlănţuie asupra Nordului "focul şi furia".

Dar Jocurile Olimpice de iarnă organizate în Coreea de Sud au lansat o apropiere spectaculoasă ce a culminat cu summitul istoric organizat la Singapore pe 12 iunie între Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong Un.

Cu toate acestea, Tokyo menţine o poziţie inflexibilă. "Nu există nicio schimbare în evaluarea noastră asupra ameninţării reprezentate de armele nucleare şi rachetele nord-coreene" pentru securitatea Japoniei, se arată în raport.

Amenințarea, ”fără precedent”

Ameninţarea, pe care ministerul continuă să o numească "fără precedent", este "foarte dăunătoare pentru pacea şi securitatea regiunii, precum şi pentru comunitatea internaţională", conform documentului.

Ministrul apărării, Itsunori Onodera, ia notă de "dialogul" dintre Coreea de Nord şi foştii săi inamici. "Dar nu putem ignora faptul că, încă şi acum, Phenianul deţine câteva sute de rachete punând aproape întreg teritoriul Japoniei în raza sa de acţiune", a subliniat el.

Ca răspuns, guvernul japonez îşi întăreşte constant capacităţile de apărare. El a anunţat la sfârşitul lunii iulie o investiţie de 3,6 miliarde de euro în următorii 30 de ani pentru instalarea şi exploatarea dispozitivului terestru american de interceptare a rachetelor, destinat să contracareze un posibil atac nord-coreean.

Printre altele, în această "carte albă" Japonia îşi reiterează "profunda îngrijorare" cu privire la ambiţiile militare şi navale ale Chinei. Beijingul "încearcă să schimbe statu-quoul prin constrângere" în regiune, deplânge guvernul japonez.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel