Contraofensivă simulată doar cu avioane stealth: În premieră, pe teritoriul SUA, F-35 aliate au zburat cu bombardiere B-2 Spirit

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
Trei avioane F-35 norvegieni care zboară împreună cu bombardierul strategic B-2
Trei avioane F-35 norvegieni care zboară împreună cu bombardierul strategic B-2

După ce în acest an, Rusia a invadat Ucraina demonstrând că nimic nu mai este tabu în relațiile internaționale, NATO a început să regândească sistemul său de apărare și pregătire, marcând noi premiere după cel de-al doilea război mondial, inclusiv reîntoarcerea în Europa a celebrei Divizii 101 Aeropurtate.

Recent, la o bază aeriană americană s-a desfășurat un exercițiu istoric al aliaților NATO. Pentru prima dată, pe teritoriul SUA, aeronave F-35 Lightning II, care aparțin unor state europene membre NATO, au primit permisiunea de a se antrena alături de bombardierele strategice americane B-2 ”Spirit”.

Evenimentul, desfășurat în perioada 15 -17 noiembrie, a fost găzduit de Baza Aeriană Luke, Arizona. La exercițiu au participat 20 de aeronave F-35 din Italia, Danemarca, Regatul Țărilor de Jos, Norvegia și SUA care, au zburat împreună cu cinci bombardiere stealth B-2 ”Spirit.

Potrivit scenariului exercițiului, militarii s-au antrenat în desfășurarea unei contraofensive aeriene, executată doar cu aeronave de luptă invizibile - avioanele de luptă multirol F-35 și bombardierele strategice B-2. Activitățile s-au concentrat pe combinarea elementelor de conștientizare a situației tactice cu capabilitățile stealth ale aeronavelor F-35 și B-2.

„Aceste misiuni de integrare cu bombardierele pregătesc piloții noștri să aibă succes în cele mai solicitante medii de luptă”, a declarat locotenent-colonelul Tyler Smith, comandantul Escadrilei 62 Vânătoare din Forțele Aeriene ale SUA (USAF).

Exercițiul a avut ca scopuri creșterea interoperabilității și familiarizarea piloților cu operațiile în care se întrebuințează aeronave de o mare diversitate. Aeronavele B-2 au mai acționat împreună cu avioane aliate în timpul misiunilor Bomber Task Force din Europa, dar  activitatea comună pe teritoriul SUA reprezintă o premieră.

Piloții europeni participanți la exercițiu și-au însușit tactici și proceduri specifice acțiunilor comune cu bombardierele strategice, pe care în altă parte nu le-ar putea dobândi. Expunerea timpurie la operarea cu bombardiere pregătește mai bine piloții de luptă pentru potențialele integrări viitoare, potrivit serviciului de presă al Aripii 56 Vânătoare din USAF staționată la Baza Aeriană Luke.

Foto: B-2 ”Spirit”, în timpul realimentării în zbor

„Luke își antrenează proprii aviatori, aliații și partenerii cât mai realist posibil”, a declarat colonelul Matthew Johnston, comandantul Grupului 56 de Operații. „Absolvenții noștri, pe lângă propriile lor tactici, tehnici și proceduri, devin familiarizați și cu cele specifice operării cu alte mijloace și împreună cu alți aviatori cu care vor opera în cadrul Forțelor Aeriene [americane] de Luptă (Combat Air Forces) și Forțele Aeriene Globale [americane] de Luptă (Global Combat Air Forces).”

După activitățile comune cu aeronavele B-2 ”Spirit” ale Aripii 509 Bombardament (Baza Aeriană Whiteman, Missouri), piloții europeni continuă, la AFB Luke, pregătirea comună cu aviatorii americani din escadrilele de vânătoare 62, 63 și 308.

Descarcă-ți aplicația DefenseRomania. O poți instala de aici:  Android (Magazin Play)    iOS (App Store)

Este pentru a treia oară când Aripa 56 Vânătoare susține evenimente de pregătire cu bombardiere, în care se integrează piloții F-35 din alte țări. Pe 3 octombrie și 4 noiembrie 2022, aeronave F-35 din Escadrila 62 și dintr-un stat partener s-au antrenat cu bombardiere B-1 Lancer.

Aripa 56 Vânătoare este cea mai mare aripă de luptă din Forțele Aeriene ale SUA și formează  aproximativ 75% din piloții de F-35 din lume. Aripa găzduiește, în mod obișnuit, personal și aeronave aliate și partenere pentru pregătire.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel