Contractul secolului pentru Polonia: Patriot în cea mai modernă versiune. Comparând cifrele, cel mai scump program din istoria României pare minuscul

Darius Muresan |
Data publicării:
Trageri cu un sistem de apărare antiaeriană de tip Patriot al SUA. Foto: U.S. Army
Trageri cu un sistem de apărare antiaeriană de tip Patriot al SUA. Foto: U.S. Army

Polonia își închide cerul. Departamentul de Stat al SUA a aprobat o vânzarea către Polonia a unor sisteme Patriot în ce mai modernă versiune, contract care se ridică la o sumă uriașă.

Acordul, care nu e parafat, dar urmează după ce Congresul american va da undă verde - ceea ce e mai degrabă o formalitate - e deja numit de presa din Polonia „contractul secolului”.

Achiziția de sisteme de apărare antiaeriană cu rază lungă de acțiune face parte din programul polonez Wisla.

 

Contractul secolului pentru Polonia: Sisteme Patriot în cea mai modernă versiune. Polonezii vor achita 15 miliarde de dolari

 

Contractul e unul uriaș și e estimat la 15 miliarde de dolari. Polonia va achiziționa 12 sisteme Patriot (încă două deja au fost achiziționate) în cea mai modernă versiune.

Acordul cu SUA include achiziția a 48 de lansatoare M903, dar și 12 radare LTAMDS (Lower Tier Air and Missile Defense Sensor). Polonezii vor achiziționa de asemenea și 644 de rachte pentru Patriot în versiunea ce mai avansată PAC-3 MSE. Auxiliar acordul prevede și piese de schimb, instruire, suport logistic, sisteme de navigație GPS etc.

Valoarea maximă a contractului e estimată la circa 15 miliarde de dolari.

Potrivit americanilor, principalii contractori vor fi Raytheon (producătorul Patriot și al radarelor LTAMDS) și Lockheed Martin, producătorul rachetelor PAC-3MSE.

Acordul a fost anunțat oficial și de ministrul Apărării de la Varșovia.

 

 

În comparație România achită pe Patriot 4 miliarde de dolari - cel mai scump program militar de înzestrare din istoria României

 

2. -imagine fara descriere- (patriot_romania_79805800.jpg)

Sistem de apărare antiaerian şi antirachetă cu rază lungă de acțiune de tiă Patriot. Foto: Forțele Aeriene Române

România a achiziționat 7 sisteme de apărare antiaeriană de tip Patriot. Din acestea 4 au fost livrate, urmând să fie contractate următoarele 3.

Din cele 7 sisteme patru vor fi utilizate de Forțele Aeriene și trei vor fi achiziționate pentru Forțele Terestre.

Cele 7 sisteme costă aproximativ 4 miliarde de dolari, achiziția Patriot fiind cea mai scumpă din istoria României.

Concomitent anul acesta România a cerut undă verde Parlamentului pentru programul SHORAD/VSHORAD (rază scurtă și foarte scurtă de acțiune).

Programul constă în achiziţia a 16 sisteme integrate de arme SHORAD - VSHORAD pentru Forţele Aeriene şi a nouă sisteme de arme SHORAD şi 16 sisteme de arme VSHORAD pentru Forţele Terestre, inclusiv a suportului logistic şi a echipamentelor specifice de instruire şi antrenament.

CITEȘTE ȘI: Prezența masivă a SUA la Constanța nu e întâmplătoare: Dobrogea - punctul vulnerabil al României. Prezență permanentă a SUA pe model polonez?

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel