Contraamiralul cu două stele Daniel Căpăţînă, trecut în rezervă prin decret prezidenţial

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, joi, decretul privind trecerea în rezervă, la data de 29 februarie, a contraamiralului cu două stele Daniel Căpăţînă din Ministerul Apărării Naţionale, informează Administraţia Prezidenţială.

Contraamiralul Daniel Căpăţînă a absolvit Liceul Militar de Marină "Alexandru Ioan Cuza" în anul 1980, iar în perioada 1980 – 1984 a urmat cursurile Institutului de Marină "Mircea cel Bătrân", Facultatea Navigație.

Și-a început cariera îndeplinind funcția de Comandant Pluton Tunuri la bateria nr. 2, din Divizionul 545 Artilerie de Coastă, Mamaia Sat, iar în perioada 1985 – 1990 a îndeplinit funcția de comandant grupă scafandri de luptă în cadrul grupului 1 din Divizionul 175 Scafandri de Luptă. În perioada 1990 – 1993 a fost ofițer – student la Academia Navală "Mircea cel Bătrân" Facultatea de Comandă și Stat Major, iar la absolvire a fost numit șef Birou Operații la Divizionul 175 Scafandri de luptă. Începând cu anul 1995 a fost promovat în funcția de șef de stat major al Divizionului 175 Nave Scafandri, după cum reiese din descrierea prezentată pe site-ul Forţelor Navale Române.

Dezvoltarea pregătirii profesionale a început în anul 1985 cu cursul de Limba rusă, iar în perioada 1987 – 2003 a absolvit mai multe cursuri de specialitate precum Cursul de specialiști cu navigația în anul 1987, Cursul NATO de Operații de menținerea păcii și Cursul NATO de ofițer de stat major în brigăzi multinaționale în anii 1995 și 1997, la Școala NATO de la Oberamergau, Germania.

În anul 2001 a fost numit șef de Stat Major la Divizionul 306 Nave Școală din cadrul Academiei Navale "Mircea cel Bătrân", iar în anul 2003 a fost numit comandant al Submarinului "Delfinul".

În perioada 2004 – 2006 a îndeplinit funcția de ofițer cu standardizarea la Modulul Instrucție și Doctrină din Statul Major al Forțelor Navale. În anul 2006 a fost numit șef Secție cartografie din Direcția Hidrografică Maritimă. În perioada 2009 - 2014 a îndeplinit funcția de șef Serviciu Doctrină și Tradiții din Modulul Instrucție și Doctrină al Statului Major al Forțelor Navale.

În anul 2004 a absolvit Cursul post universitar de conducere, iar în anul 2010 Cursul Colegiului de Război, nivel strategic, ambele la Universitatea Națională de Apărare "Carol I".

La data de 1 martie 2015 a fost numit prin Ordinul Șefului Statului Major General în funcția de Comandant al Centrului 39 Scafandri din Constanța.

În luna noiembrie 2015, prin ordinul ministrului apărării naționale, a fost numit Comandant al Flotei.

La data 1 decembrie 2015 a fost avansat la gradul de contraamiral de flotilă, prin decret prezidențial.

La data de 25 iunie, prin ordinul ministrului apărării naționale, contraamiralul de flotilă Daniel Căpățînă a fost numit comandant al Componentei Operaționale Navale și locțiitor al șefului Statului Major al Forțelor Navale.

În semn de apreciere, pentru profesionalismul dovedit și pentru rezultatele obținute de-a lungul carierei, i-au fost conferite următoarele medalii: Emblema de Onoare a Armatei României, Emblema de Onoare a Statului Major General, Emblema de Onoare a Forțelor Navale, Emblema de Merit "În Serviciul Armatei României" clasa a II-a, Semnul Onorific "În Serviciul Patriei" pentru 15, 20 și 25 de ani de activitate.

Prin decret prezidențial, a fost avansat la gradul de contraamiral (cu doua stele), la data de 1 decembrie 2019.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel