Pe lângă MiG-29, ucrainenii au ales şi avionul de vânătoare Su-27 pentru a lansa bombele ghidate AASM-250 Hammer (Foto/Video)

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Un avion ucrainean Su-27 lansează o bombă AASM. Sursa Foto: Telegram/ WarbirdCrew/
Un avion ucrainean Su-27 lansează o bombă AASM. Sursa Foto: Telegram/ WarbirdCrew/

În urmă cu câteva săptămâni publicaţia The Aviationis a prezentat imaginea unui MiG-29 al Forțelor Aeriene Ucrainene, înarmat cu o bombă ghidată AASM Hammer de fabricație franceză, care oferă prima dovadă a utilizării acestei arme în războiul din Ucraina. La 12 aprilie 2024, publicaţia a revenit asupra acestui subiect, prezentând un nou material video care arată un avion ucrainean Su-27 Flanker care lansează bomba ghidată Hammer de fabricație franceză. Este pentru prima dată când apare o confirmarea că această bombă ghidata a fost integrată pe flota de avioane Su-27 a Forțelor Aeriene Ucrainene.

Pe internet a apărut o înregistrare video cu avioane de luptă ucrainene Su-27 care acționează asupra pozițiilor rusești. Materialul video a fost distribuit de analistul militar @Osinttechnical. Videoclipul arată mai multe avioane ucrainene care lansează bombe franceze AASM-250 Hammer, precum și lansarea de rachete antiradar americane AGM-88 HARM către inamic.

În urma declarației președintelui francez Emmanuel Macron din ianuarie 2024, Franța a inițiat furnizarea a 50 de bombe AASM în fiecare lună către Ucraina, împreună cu alte de 40 de rachete SCALP care urmează să fie expediate pe parcursul anului. Deși livrările au început imediat după anunț, abia recent au apărut primele dovezi ca ucrainenii utilizează bombe ghidate AASM Hammer de fabricație franceză.

AASM Hammer este produsă de compania Safran și este o ''armă hibrid'' de înaltă precizie care are caracteristici aflate la mijloc între a fi bombă și/sau rachetă aer-sol. De fapt, este tot o bombă, una convențională, dar cu un kit special care îi mărește semnificativ raza de acțiune și precizia.

Avion de luptă de tip MiG-29 al Ucrainei, surprins cu o bombă ghidată franceză AASM cunoscută și ca Hammer, integrată. Sursă foto: Rețele de socializare via. Opex360.

În urmă cu ceva timp tehnicienii francezi și ucraineni au adaptat aceste bombe pentru a putea fi lansate de pe avioanele de luptă multi-rol MiG-29 ale Ucrainei.

AASM este un kit care ajuta la modernizară bombelor de aviaţie neghidate. AASM-250 Hammer are la baza bomba americană Mk 82, care cântărește 227 kg.

Kitul este format dintr-o parte frontală cu un sistem de ghidare și flapsuri și o parte posterioară cu un propulsor conceput pentru a crește raza de acțiune a zborului.

Botul kitului de modernizare AASM poate fi echipat cu trei sisteme de ghidare: inerțial cu corecție GPS, inerțial cu GNSS cu imagistică termică sau similar cu ghidare cu fascicul laser.

Bombele aeriene ghidate cu sisteme de ghidare cu imagini termice și laser sunt imune la sistemele de război electronic pe care forţele ruse le utilizează în acest moment pe câmpul de luptă.

Complet integrat pe aeronava Rafale, AASM funcționează ca sistem autonom pe Mirage 2000, Mirage F1 și F-16. Prevăzut inițial să fie utilizat de F-16 la livrarea către Ucraina, între timp a fost integrat pe aeronavele MiG-29 și Su-27.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel