Concurență acerbă pentru contractul de înzestrare și modernizare a Forțelor Navale Elene

Eduard Pascu / 01 iul 2021 / 10:36

Asaltate din toate direcțiile pentru contractul în valoare de cinci miliarde de dolari, Forțele Navale Elene s-au văzut nevoite să împartă pe categorii ofertele contructorilor de nave în așa fel încât acestea să fie catalogate în funcție de experiență, dotări și abia apoi prețul. Astfel că, Forțele Navale Elene vor putea alege cele mai competitive fregate și nu cele mai scumpe sau mai ieftine.

Marina elenă a prezentat o listă scurtă privind clasarea propunerile diferitelor companii implicate în programul de înzestrare și modernizare în valoare de 5 miliarde de dolari, transmite Naval News.

Această listă este prezentată după ce premierul grec, Kyriakos Mitsotakis, a anunțat pe 5 iunie că unele propuneri au fost selectate de Marina Elenă.

În acest contract Marina Elenă își propune să achiziționeze 4 fregate noi, cu două soluții intermediare și modernizarea fregatelor MEKO 200HN aflate în serviciu. 

Printre concurenți se numără Damen cu fregata Sigma 11515HN, Fincantieri cu FREMM, Lockheed Martin cu HF2 (versiunea greacă a clasei MMSC/Freedom), Babcock din Marea Britanie cu Arrowhead 140, Navantia cu designul F110 și Naval Group cu FDI-HN.

Lista scurtă a clasat propunerile în 3 categorii. Prima este formată din cei cu vastă experiență în domeniul fabricării navelor militare, a doua este formată din societăți ale căror propuneri necesită ajustări pentru a putea urca în prima categorie, iar a treia sunt cele care nu corespund pentru diferiți alți factori.

Astfel, lista anunțată este următoarea:

Prima categorie:

-SIGMA 11515 HN (Damen)

-FDI-HN (Grup naval)

-FREMM (Fincantieri)

A doua categorie:

-HF2 (Lockheed Martin)

-Arrowhead 140 (Babcock)

-MEKO A200 (Blohm + Voss)

A treia categorie:

-F110 (Navantia)

-MEKO A300 (Blohm + Voss)

-Propunere Gibbs & Cox

Navele propuse în cadrul categoriei a-II-a sunt toate foarte capabile, dar vor necesita unele ajustări pentru a fi cu adevărat la egalitate cu cele care se regăsesc în prima categorie, spun Forțele Navale Elene. Toate aceste propuneri sunt modele modulare, capabile să integreze o varietate de senzori și echipamente pentru a se potrivi mai adecvat cerințelor. Acest lucru a fost discutat mai ales cu Lockheed Martin, care și-a adaptat pe larg designul clasei Freedom de mai multe ori pentru a ajunge la ceea ce este acum HF2.

Cea mai mare surpriză pentru cea de-a treia categorie a fost de departe excluderea propunerii Navantia cu fregata F110. Deși probabil una dintre cele mai puternice și mai moderne nave de pe listă, a fost în cele din urmă respinsă deoarece nu avea maturitate și afecta bugetul impus marinei.

Potrivit informațiilor obținute de sursa citată din diverse surse este puțin probabil ca ofertantul câștigător să fie anunțat până la sfârșitul verii. 

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy