Colosul naval iranian “Makran” desfășoară exerciții de luptă în Golful Oman

Nicolae Iordan / 13 ian 2021 / 11:23

Pe 13 ianuarie, în prezența șefului Statului Major General al Forțelor Armate Iraniene, generalul maior Mohammad Bagheri, și a comandantului armatei, generalul maior Abdolrahim Mousavi, Forțele Navale Iraniene au început exercițiile militare cu numele de cod "Iqdar", în Marea Oman.

Potrivit postului iranian de televiziune în limba arabă "Al Alam", la manevrele militare, alături de distrugătorul "Zerah", participă și renumita navă "Makran".

Nava "Makran" reprezintă o bază plutitoare pentru forțele navale iraniene, fiind capabilă să transporte șase elicoptere, o serie de bărci militare și grupuri de forțe speciale navale.

"Makran" este considerată cea mai mare navă militară din istoria Iranului și este de așteptat ca, odată cu intrarea în componența Forțelor Navale, aceasta să execute misiuni în nordul Oceanului Indian, Strâmtoarea Bab al-Mandab și în Marea Roșie.

Comentariul autorului: Strategia Corpului Gardienilor Revoluției Islamice din Iran pentru dezvoltarea capabilităților navale de luptă constă inclusiv în transformarea navelor comerciale mari pentru a funcționa ca baze navale înaintate. Acestea asigură proiecția forțelor și mijloacelor, dimensiunile uriașe permițându-le să îndeplinească simultan cerințele unei nave de desant, unui portelicopter și a unei nave de aprovizionare.

Versiunea marinei iraniene, I.R.I.N.S. “Makran” (441), este de departe cea mai mare navă care a suferit o astfel de adaptare, fiind probabil și cea mai mare navă de luptă din Orientul Mijlociu.

Conform doctrinei americane, “Makran” reprezintă o bază mobilă expediționară (EMB). De altfel, misiunile și dimensiunile acesteia sunt comparative cu cele ale USS “Lewis B. Puller” (ESB-3) din Marina SUA.

Amiralul Hossein Khanzadi, comandantul Forțelor Navale Iraniene, a declarat în septembrie 2020 că “Makran” poate fi folosită inclusiv pentru misiuni de război electronic, lansări de rachete și drone, precum și pentru operații speciale.

Citește și: Marina iraniană a primit două nave noi de luptă

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy