Colonel din armata Austriei, reţinut pentru spionaj în favoarea Rusiei

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Ministerul Apărării de la Viena a confirmat reținerea unui colonel care spiona în favoarea Federației Ruse. Potrivit instituției, colonelul este în rezervă și a transmis informații rușilor încă de la mijlocul anilor 90 ai secolului trecut.

„Serviciul de Contraspionaj a descoperit un colonel în rezervă, care a transmis - începând cu anii 90 ai secolului trecut - informații părții ruse. Reținerea și deconspirarea sa a fost posibilă datorită cooperării internaționale. Împotriva acestui ofițer a fost intentat un dosar penal”, se spune în comunicatul Ministerului Apărării de la Viena, notează TASS, citat de portalul Deschide.md.

Anterior, ziarul  Kronen Zeitung, a scris despre o anchetă împotriva unui fost ofițer de rang înalt din cadrul Ministerului Apărării. Bărbatul ar fi avut 70 de ani.

Pentru serviciile sale, spionul ar fi primit cel puțin 300 de mii de euro.

Cancelarul Austriei, Sebastian Kurz, a declarat, vineri, că acesta este cel mai recent caz dintr-un șir de multe altele, în care Moscova a fost acuzată de spionaj în statele U.E.

Kurz a declarat într-o conferință de presă că oficialul armatei în vârstă de 70 de ani, acum pensionat, este suspectat că a început să lucreze cu serviciile de informații rusești în anii 1990 și a continuat până în 2018, potrivit The Telegraph.

Procuratura din provincia Salzburg a confirmat că colonelul a fost cercetat pentru infracțiunea de dezvăluire a secretelor de stat.

,,Spionajul rusesc în Europa este inacceptabil și trebuie condamnat", a adăugat cancelarul.

Totodată, cancelarul a ţinut să precizeze că Austria "cere informații transparente din partea Rusiei" și că va consulta partenerii europeni cu privire la pașii ulteriori.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel