China reacționează după ce distrugătoarele SUA USS Antietam și USS Chancellorsville au traversat strâmtoarea Taiwan

Darius Muresan |
Data publicării:
USS Antietam, foto: US Navy
USS Antietam, foto: US Navy

Ministerul chinez de externe a condamnat trecerea a două nave militare americane prin Strâmtoarea Taiwan, apreciind că este vorba de o "provocare" menită să "saboteze pacea şi stabilitatea regională", transmite Agerpres, care citează DPA.

Purtătorul de cuvânt al ministerului, Zhao Lijian, a declarat că Statele Unite trebuie să respecte politica unei singure Chine, conform căreia există un singur guvern chinez, la Beijing.

Taiwanul are un guvern democratic independent de facto din 1949, însă China consideră insula un teritoriu al său şi se opune oricăror contacte oficiale între Taipei şi alte capitale.

Duminică, crucişătoarele americane USS Antietam şi Chancelorsville, echipate cu rachete ghidate, au efectuat o misiune "de rutină" în apele internaţionale, a comunicat Flota a 7-a a Marinei Militare a SUA.

Tranzitul prin Strâmtoarea Taiwan demonstrează angajamentul Statelor Unite pentru o regiune indo-pacifică liberă şi deschisă. Forţele armate ale Statelor Unite zboară, navighează şi operează oriunde permite legislaţia internaţională", a adăugat comandamentul american.

A fost prima oară când nave militare americane au parcurs ruta strategică respectivă după vizita în Taiwan a preşedintei Camerei Reprezentanţilor din Congresul SUA, Nancy Pelosi.

Ea a promis la începutul lui august oficialităţilor de la Taipei solidaritate din partea Washingtonului, ceea ce a provocat iritare la Beijing.

China a reacţionat desfăşurând exerciţii militare de mare anvergură în jurul Taiwanului. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel