China, exerciții militare cu rivalii asiatici în Marea Chinei de Sud

Tudor Curtifan / 02 aug 2018 / 12:02

China vrea să efectueze exerciţii militare regulate şi lucrări de explorare energetică împreună cu rivalii săi asiatici în apele disputate din Marea Chinei de Sud, conform unui proiect de lege care urmăreşte prevenirea conflictelor în această zonă strategică, relatează AFP. 

Conform acestui document consultat joi de AFP şi care reflectă poziţiile de plecare ale diferitelor ţări în elaborarea unui cod de conduită în Marea Chinei de Sud, Vietnamul propune oprirea construcţiei de insule artificiale şi desfăşurarea de instalaţii militare, făcând referire la iniţiative ale Beijingului. 

În ciuda unui arbitraj internaţional din 2016 care i-a condamnat comportamentul, China revendică aproape toată Marea Chinei de Sud, împotriva pretenţiilor rivale ale unor ţări riverane din Asociaţia Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN), cum ar fi Vietnam, Filipine, Malaezia sau Brunei. 

Beijingul şi-a sporit în ultimii ani prezenţa în Marea Chinei de Sud construind insule artificiale care pot găzdui baze militare în această zonă strategică prin care trece o treime din comerţul mondial. Conform Washingtonului, China a desfăşurat la începutul lunii mai armamente, inclusiv baterii de rachete şi sisteme de bruiaj electronic. 

Un cod de conduită între China şi ASEAN în această zonă maritimă disputată este în negocieri de mai mulţi ani. Documentul pregătitor cu poziţiile fiecărei ţări arată însă că mai este un drum lung de parcurs, potrivit unor experţi. 

Anunțul va fi făcut joi

China şi ASEAN urmează să facă un anunţ joi, în cadrul unei reuniuni între miniştri de externe din diferite ţări la Singapore. 

Beijingul sugerează ca China şi cele zece ţări din ASEAN (Thailanda, Malaezia, Singapore, Indonezia, Filipine, Brunei, Vietnam, Laos, Myanmar şi Cambodgia) să efectueze exerciţii militare regulate, conform documentului. 

Aceste exerciţii ar urma totuşi să se limiteze la ţările din regiune, conform documentului, o sugestie care "vizează, evident, Statele Unite, care au o poziţie dominantă în apele Pacificului de Vest şi în special în Marea Chinei de Sud", subliniază analistul Thi Ha, de la Centru de Studii al ASEAN din Singapore. 

China sugerează de asemenea să desfăşoare cu ASEAN lucrări comune de explorare de petrol şi gaze în aceste ape bogate în resurse naturale.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy