China susţine că nu intenţionează să invadeze Taiwanul şi acuză Statele Unite că exagerează în privinţa acestui scenariu

S.I. Catalin |
Data publicării:

Beijingul a acuzat miercuri un amiral american că ''a exagerat'' în mod deliberat ameninţarea unei invazii a Taiwanului de către armata chineză, apreciind că astfel de afirmaţii au menirea să justifice creşterea cheltuielilor militare americane şi prezenţa SUA în Asia, relatează AFP.

Comandantul forţelor americane din Asia-Pacific, Philip Davidson, a declarat marţi că China ar putea invada insula până în 2027.

"Mă tem că îşi accelerează planul de a lua locul SUA (...) până în 2050", a declarat Davidson, şeful comandamentului militar indo-pacific (Indopacom) în faţa unei comisii a Senatului american. "Mă tem că vor să îşi atingă obiectivul mai devreme decât era prevăzut", a adăugat acesta.

"Este clar că Taiwanul face parte din ambiţiile lor şi cred că ameninţarea este evidentă în următorul deceniu, de fapt în următorii şase ani", adică până în 2027, a apreciat amiralul american.

Taiwanul, cu 23 de milioane de locuitori, este condus din 1945 de un regim (''Republica Chinei'') care s-a refugiat aici după victoria comuniştilor în China continentală în 1949, la sfârşitul războiului civil chinez.

"Republica Populară Chineză", cu capitala la Beijing, consideră acest teritoriu ca fiind una dintre provinciile sale. Ea ameninţă să folosească forţa în cazul unei proclamări oficiale a independenţei insulei'', notează AFP.

Întrebat miercuri de presă cu privire la afirmaţiile amiralului Davidson, un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Zhao Lijian, a lansat un apel la "abandonarea mentalităţii de tip Război Rece".

"Unii în SUA continuă să utilizeze chestiunea Taiwanului pentru a exagera ameninţarea militară a Chinei. În realitate, SUA caută o scuză pentru a-şi creşte cheltuielile militare, a-şi întări puterea militară şi a se amesteca în problemele regionale", a afirmat diplomatul chinez.

Deşi din 1979 Washingtonul recunoaşte Beijingul ca singur reprezentant al Chinei, el rămâne aliatul cel mai ferm al Taipeiului şi continuă să-i furnizeze armament, aminteşte AFP, citat de Agerpres.

Neţinând cont de acest statu quo, administraţia lui Donald Trump îşi înmulţise contactele oficiale cu autorităţile taiwaneze, iar cea a lui Joe Biden a asigurat recent că sprijinul american rămâne "solid ca o stâncă".

Potrivit lui Philip Davidson, China ar ameninţa chiar Guamul, o insulă americană în Pacific, după ce o înregistrare video promoţională a armatei chineze înfăţişa anul trecut piloţi care atacau o bază militară foarte asemănătoare celei amplasate în acest teritoriu insular american.

În consecinţă, Davidson le-a cerut aleşilor Senatului SUA să aprobe instalarea în Guam a unei baterii antirachetă şi să prevadă în bugetul militar pe 2022 alte trei sisteme similare destinate Australiei şi Japoniei. 

 

Oficialii chinezi se contrazic singuri

 

Săptămâna trecută, premierul Chinei, Li Keqiang, a declarat clar şi răspicat că Beijingul va descuraja orice fel de independenţa a Taiwanului, rămând extrem de vigilent asupra unor astfel de intenţii separatiste.

China va descuraja cu hotărâre orice activitate separatistă care urmăreşte independenţa Taiwanului, dar este angajată să promoveze creşterea paşnică a relaţiilor în Strâmtoarea Taiwan şi "reunificarea" Chinei, a declarat vineri premierul Li Keqiang.

China, care pretinde că teritoriul Taiwanului democrat îi aparţine, şi-a sporit activitatea militară în apropierea insulei în ultimele luni, ca răspuns la ceea ce consideră a fi o înţelegere secretă între Taipei şi Washington, principalul susţinător şi furnizor de arme al Taiwanului.

Luând cuvântul în deschiderea reuniunii anuale a parlamentului Chinei - Conferinţa politică consultativă a poporului chinez (CPCPC) -, Li Keqiang a declarat că Beijingul susţine principiul "o singură Chină" care afirmă că Taiwanul face parte din China.

,,Vom rămâne extrem de vigilenţi şi vom descuraja cu hotărâre orice activitate separatistă care urmăreşte independenţa Taiwanului", a adăugat premierul chinez

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel