China are un nou client pentru sistemele antiaeriene cu rază medie FK-3, dezvoltate pentru a rivaliza cu Patriot și S-300

Sistem de apărare antiaeriană FK-3 chinezesc. Sursă foto: Ministerul Apărării al Republicii Populare Chineze
Sistem de apărare antiaeriană FK-3 chinezesc. Sursă foto: Ministerul Apărării al Republicii Populare Chineze

Royal Thai Navy (Forțele armate ale Thailandei) au dezvăluit recent noul său sistem mobil de rachete antiaeriene cu rază medie de acțiune, care a fost introdus în serviciul de luptă în septembrie 2022. 

FK-3 a fost achiziționat de la producătorul Jiangnan Space Industry, cunoscut și sub numele de Base 061, membru al corporației chineze CASIC (China Aerospace Science and Industry Corporation) și va reprezenta coloana vertebrală a apărării aeriene pe coasta de est a Thailandei.

FK-3 este versiunea de export a sistemului de apărare antiaeriană cu radar semiactiv HQ-22 cu rază medie și lungă de acțiune, dezvoltat și fabricat în China pentru propriile forțe armate (Armata de Eliberare a Poporului - PLA).

 

Despre FK-3 chinez, comparat adesea cu Patriot și S-300

 

Sistemul are o rază de acțiune de până la 100 de kilometri și poate lovi ținte la altitudini de la 50 de metri la 27 de kilometri. Rachetele sistemului sunt ghidate prin radar semiactiv și pot angaja rachete balistice și de croazieră, avioane, elicoptere și vehicule aeriene fără pilot.

O baterie tipică de FK-3 include vehiculul pe care este instalat radarul și trei vehicule lansatoare echipate cu câte patru rachete. Fiecare sistem individual poate lansa câte două rachete simultan, astfel că o  baterie de poate angaja simultan șase ținte aeriene.

Sistemul chinezesc a fost comparat frecvent cu sistemele Patriot al Statelor Unite și S-300 produs de Rusia. Deși are o rază de acțiune mai mică decât variantele S-300, cum ar fi S-300PMU-2, se consideră că beneficiază de contramăsuri electronice mai performante și de capacități superioare de luptă  împotriva țintelor greu detectabile la  distanțe mai mici.

În prezent, Myanmar, Thailanda, Turkmenistan și Serbia au achiziționat și și-au echipat trupele de apărare antiaeriană cu FK-3.

În pofida relației strânse cu Moscova, Serbia a anunțat în august 2020 că a achiziționat sistemul FK-3, fiind chiar prima dată când un sistem de apărare antiaeriană chinezesc cu rază medie sau lungă de acțiune a fost exportat într-o țară europeană. 

Pe 9 aprilie 2022, mai multe avioane de transport Xi’an Y-20 ale Forțelor Aeriene din China au aterizat la Belgrad pentru a livra FK-3 părții sărbe. Pe 30 aprilie 2022, Ministerul sârb al Apărării a oferit primele imagini cu sistemul FK-3 pus oficial în funcțiune.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel