China arată din nou colții Taiwanului. Zeci de avioane au penetrat spațiul aerian, stabilind un nou record istoric

Eduard Pascu |
Data actualizării: | Data publicării:

Un număr record de avioane ale forţelor armate chineze, 25 în total, au penetrat luni spaţiul aerian al Taiwanului, a anunţat guvernul insular, a doua zi după un avertisment adresat Beijingului de către SUA pe tema insulei, relatează AFP.

După sosirea deasupra sud-vestului teritoriului taiwanez a aparatelor de zbor chineze, printre care 18 avioane de vânătoare, Ministerul Apărării de la Taipei a ridicat de la sol propriile aeronave pentru a le transmite ordinul de a părăsi spaţiul aerian şi a le supraveghea mişcările, transmite Agerpres.

Această incursiune a aviaţiei chineze, pentru a zecea zi la rând în această lună, a fost cea mai amplă din ultimul an, potrivit autorităţilor de la Taipei.

Ea s-a produs după ce secretarul de stat american Antony Blinken a denunţat duminică "acţiuni tot mai agresive din partea autorităţilor de la Beijing faţă de Taiwan", adăugând că "ar fi o greşeală gravă pentru oricine să încerce să schimbe statu quo-ul actual cu forţa".

Insula Taiwan, care se bucură de un sistem democratic, este considerată de China o provincie rebelă care va reveni într-o zi sub tutela sa, cu forţa dacă va fi necesar, notează și AFP, analizând retorica politică a Beijingului.

Taiwanul a semnalat intruziunile din ce în ce mai numeroase ale avioanelor chineze în zona sa aeriană de apărare, nu mai puţin de 380 în 2020.

O lege americană obligă SUA să ajute insula în caz de conflict. Totuşi, Antony Blinken nu a dorit să se pronunţe duminică asupra unui eventual răspuns militar al ţării sale la orice acţiune a armatei chineze privind Taiwanul.

Conform Ministerului Apărării din Taiwan avioanele care au pătruns în spațiul aerian au fost: două Y-8 ASW, unul KJ-500 AEW&C, patru J-10, 14 avioane J-16 și patru H-6K.

Amintim că pe data de 26 martie, așa cum anunța și DefenseRomania, Ministerul taiwanez al Apărării a informat că o grupare aeriană de luptă a Forțelor Aeriene chineze, formată atunci din patru bombardiere H-6K și 10 avioane de vânătoare J-16, a intrat în spațiul aerian taiwanez, respectiv în zona de identificare a apărării antiaeriene a insulei, acțiunea respectrivă fiind cea mai mare încălcare a spațiului aerian din istorie.

China se pare că și-a bătut rapid propriul record.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel