China arată din nou colții Taiwanului. Zeci de avioane au penetrat spațiul aerian, stabilind un nou record istoric

Eduard Pascu / 12 apr 2021 / 20:37

Un număr record de avioane ale forţelor armate chineze, 25 în total, au penetrat luni spaţiul aerian al Taiwanului, a anunţat guvernul insular, a doua zi după un avertisment adresat Beijingului de către SUA pe tema insulei, relatează AFP.

După sosirea deasupra sud-vestului teritoriului taiwanez a aparatelor de zbor chineze, printre care 18 avioane de vânătoare, Ministerul Apărării de la Taipei a ridicat de la sol propriile aeronave pentru a le transmite ordinul de a părăsi spaţiul aerian şi a le supraveghea mişcările, transmite Agerpres.

Această incursiune a aviaţiei chineze, pentru a zecea zi la rând în această lună, a fost cea mai amplă din ultimul an, potrivit autorităţilor de la Taipei.

Ea s-a produs după ce secretarul de stat american Antony Blinken a denunţat duminică "acţiuni tot mai agresive din partea autorităţilor de la Beijing faţă de Taiwan", adăugând că "ar fi o greşeală gravă pentru oricine să încerce să schimbe statu quo-ul actual cu forţa".

Insula Taiwan, care se bucură de un sistem democratic, este considerată de China o provincie rebelă care va reveni într-o zi sub tutela sa, cu forţa dacă va fi necesar, notează și AFP, analizând retorica politică a Beijingului.

Taiwanul a semnalat intruziunile din ce în ce mai numeroase ale avioanelor chineze în zona sa aeriană de apărare, nu mai puţin de 380 în 2020.

O lege americană obligă SUA să ajute insula în caz de conflict. Totuşi, Antony Blinken nu a dorit să se pronunţe duminică asupra unui eventual răspuns militar al ţării sale la orice acţiune a armatei chineze privind Taiwanul.

Conform Ministerului Apărării din Taiwan avioanele care au pătruns în spațiul aerian au fost: două Y-8 ASW, unul KJ-500 AEW&C, patru J-10, 14 avioane J-16 și patru H-6K.

Amintim că pe data de 26 martie, așa cum anunța și DefenseRomania, Ministerul taiwanez al Apărării a informat că o grupare aeriană de luptă a Forțelor Aeriene chineze, formată atunci din patru bombardiere H-6K și 10 avioane de vânătoare J-16, a intrat în spațiul aerian taiwanez, respectiv în zona de identificare a apărării antiaeriene a insulei, acțiunea respectrivă fiind cea mai mare încălcare a spațiului aerian din istorie.

China se pare că și-a bătut rapid propriul record.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy