China a călcat pedala înarmării nucleare. Numărul focoaselor chineze s-a mărit cu 10% în doar un an

Tudor Curtifan |
Data publicării:
La o paradă militară, sub „privirile” tabloului lui Mao Zedong, e prezentată o parte din arsenalul nuclear al Chinei. Sursă foto: Ministerul Apărării de la Beijing
La o paradă militară, sub „privirile” tabloului lui Mao Zedong, e prezentată o parte din arsenalul nuclear al Chinei. Sursă foto: Ministerul Apărării de la Beijing

Institutul Internaţional de Cercetare pentru Pace (SIPRI) din Stockholm a dat publicității situația la zi a armelor nucleare la nivel mondial. Și, analizând datele, se poate observa o creștere semnificativă a numărului de focoase nucleare pe care China le deține.

SUA şi Rusia continuă să deţină peste 90% din acest arsenal, restul fiind distribuit între China, Franţa, Marea Britanie, Pakistan, India, Israel şi Coreea de Nord.

În prezent, numărul focoaselor e aproximativ o cincime din numărul deținut de puterile mondiale la mijlocul anilor 1980, în perioada tensionată a Războiului Rece.

Se estimează că în 2021 există aproximativ 13.080 de focoase nucleare la nivel mondial. Aceasta înseamnă cu 320 mai puţine decât în anul precedent.

În pofida acestei tendințe de scădere, China a înregistrat cea mai spectaculoasă creștere în ceea ce privește numărul focoaselor nucleare. 

 

Înarmarea nucleară a Chinei. Arsenalul nuclear chinez a crescut cu aproape 10% într-un singur an

 

Potrivit celor de la Opex360, care au analizat raportul Institutului Internaţional de Cercetare pentru Pace (SIPRI), China a înregistrat, în numai un singur an, o creștere cu aproape 10% a numărului de focoase nucleare. Și cu 20% în urmă cu doi ani.

Astfel, în 2020 numărul focoaselor nucleare chineze era estimat la 320, în timp ce în acest moment Armata de Eliberare a Poporului ar dispune de 350 de focoase. O creștere de aproape 10%. 

Amintim că DefenseRomaina a scris încă de anul trecut despre înarmarea nucleară a Chinei, citând un raport realizat de doi experţi americani din cadrul Federaţiei Oamenilor de Știință Americani ( FAS ). Aceștia estimau încă de la finalul anului trecut că arsenalul nuclear al Chinei e de aproximativ 350 de focoase nucleare, cu mult mai mult decât sugera la vremea respectivă cel mai recent raport al Pentagonului.

Raportul FAS sugerează, de asemenea, că aproximativ 272 din cele 350 de focoase nucleare pe care le deţine Armata de Eliberare a Poporului sunt operaționale. Această estimare include 204 focoase nucleare care pot fi lansate de la sol, 48 focoase lansate pe submarine și 20 de bombe nucleare gravitaționale lansate cu ajutorul unor bombardiere strategice.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel