Cheltuielile globale pentru armament nuclear s-au ridicat în 2021 la 82,4 miliarde de dolari. Acestea nu pot însă descuraja o putere nucleara să atace un alt stat

Nicolae Iordan |
Data publicării:

Campania Internațională pentru Abolirea Armelor Nucleare (ICAN) a susținut într-o analiză că puterile nucleare și-au majorat cheltuielile pentru modernizarea arsenalelor atomice cu aproximativ 9% în cursul anului 2021, cheltuielile totalizând suma de 82,4 miliarde de dolari.

Conform raportului, numai Statele Unite au cheltuit anul trecut 44,2 miliarde de dolari pentru programul nuclear, o creștere cu 12,7% față de anul precedent, în timp ce China a alocat 11,7 miliarde de dolari, o creștere cu 10,4%.

ICAN, care a câștigat Premiul Nobel pentru Pace în 2017 pentru activitatea sa la Tratatul Națiunilor Unite de interzicere a armelor nucleare, semnat de 59 de țări cu excepția puterilor nucleare, a semnalat, de asemenea, o ușoară creștere a bugetelor alocate programelor nucleare de către Rusia (8,6 miliarde de dolari), Franța (5,9 miliarde de dolari) și Marea Britanie (6,8 miliarde de dolari).

Pakistanul a alocat 1,1 miliarde de dolari pentru armele sale nucleare, comparativ cu un miliard în anul precedent, în timp ce India și-a redus cheltuielile în acest sector la 2,3 miliarde de dolari, față de 2,5 miliarde în 2020.

În ceea ce privește Israelul, care nu recunoaște oficial că deține arme nucleare, a alocat 1,2 miliarde de dolari ca în anul precedent.

ICAN a estimat că Coreea de Nord a cheltuit 642 de milioane de dolari pentru programul său nuclear în 2021, comparativ cu 700 de milioane de dolari în 2020.

Banii contribuabililor au fost folosiţi pentru a atribui noi contracte companiilor private (30,2 miliarde de dolari în total), pentru ca ele să modernizeze arsenalele nucleare ale marilor puteri, iar acestea au achiziţionat la rândul lor serviciile centrelor de reflecţie şi ale grupurilor de presiune pentru a apăra utilitatea armelor nucleare, adaugă ONG-ul, care denunţă un cerc vicios pro-nuclear.

"Acest raport arată că armele nucleare nu servesc la nimic", a comentat Alicia Sanders-Zakre, coordonator de cercetare la ICAN.

"Ţările cu arme nucleare au cheltuit cu 6,5 miliarde de dolari mai mult în 2021 şi nu au fost capabile să oprească o putere nucleară să declanşeze un război în Europa", referindu-se la invazia Ucrainei de către Rusia. "De aceea avem nevoie de dezarmare nucleară multilaterală mai mult ca niciodată", a conchis Sanders-Zakre.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel