Cetăţeni iranieni arestaţi în Statele Unite pentru spionaj

S.I. Catalin / 21 aug 2018 / 07:53
FBI
FBI

Doi iranieni care au adunat informaţii despre oponenţi ai regimului de la Teheran şi au făcut în secret fotografii unor instituţii evreieşti din Statele Unite au fost acuzaţi luni de spionaj în beneficiul guvernului iranian.

Potrivit ministerului Justiţiei, americano-iranianul Ahmadreza Mohammadi-Doostdar şi cetăţeanul iranian Majid Ghorbani, care locuieşte în California, au supravegheat locaţii evreieşti şi au încercat să se infiltreze în gruparea disidenţilor iranieni în exil Mujahideen-e Khalq (MEK), potrivit AFP

Cei doi au fost arestaţi pe 9 august, dar acuzaţiile au fost dezvăluite luni de un tribunal din Washington.

Conform documentelor, Doostdar, 38 de ani, care trăieşte în Iran, s-a deplasat la Chicago în iulie 2017, unde agenţi americani l-au observat în timp ce fotografia Hillel Center şi Rohr Chabad House, centre ale comunităţii evreieşti din apropierea Universităţii din Chicago.

El a plecat apoi în California, unde s-a întâlnit cu Ghorbani, aparent pentru prima dată.

Două luni mai târziu, Ghorbani, 59 de ani, a participat la New York la o adunare a MEK şi a fotografiat persoanele prezente.

În decembrie, Doostdar a mers din nou în California pentru a obţine informaţii despre MEK.

În conversaţiile dintre cei doi bărbaţi, înregistrate de FBI, Ghorbani a vorbit despre încercările sale de a se infiltra în grupare, în timp ce Doostdar a menţionat că i s-a ordonat să adune aceste informaţii.

În conformitate cu aceleaşi documente judiciare, Ghorbani s-a deplasat în Iran în martie şi aprilie pentru a informa oficiali guvernamentali cu privire la ce a aflat despre MEK şi a primi o listă de "sarcini".

În cele din urmă, în mai, Ghorbani a luat parte, în calitate de membru al delegaţiei californiene, la o convenţie organizată de MEK la Washington şi i-a fotografiat pe participanţi.

Doostdar şi Ghorbani au fost inculpaţi pentru că ar fi acţionat în calitate de agenţi nedeclaraţi ai guvernului iranian şi ar fi furnizat servicii regimului de la Teheran încălcând sancţiunile. 

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy