Industria navală poloneză bifează o nouă reuşită: Ceremonia de punere a chilei primei fregate Miecznik a avut loc la Șantierul Naval PGZ

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Fregata Arrowhead 140 din programul polonez Miecznik. Foto: Babcock
Fregata Arrowhead 140 din programul polonez Miecznik. Foto: Babcock

Potrivit informațiilor publicate de Polska Grupa Zbrojeniowa (PGZ SA) la 31 ianuarie 2024, la Șantierul Naval PGZ din Gdynia a avut loc așezarea chilei pentru viitoarea fregată din clasa Miecznik ORP Wicher a Forţelor Navale Poloneze.

Ceremonia de punere a chilei pentru fregata din clasa Miecznik, bazată pe proiectul britanic AH140, a avut loc la Șantierul Naval PGZ. Această informație a fost transmisă pe site-ul oficial al Marinei poloneze. La ceremonie au participat oficiali polonezi și reprezentanți ai departamentelor militare.

Chila a fost așezată la cinci luni după ceremonia oficială de tăiere a primei bucăți de oțel pentru noua fregată. Noile fregate au fost proiectate de compania britanică Babcock. Datorită designului lor modular, nava poate folosi diferite sisteme radar și arme.

Fregatele sunt construite de consorțiul PGZ-MIECZNIK și se bazează pe proiectul Arrowhead-140PL realizat de compania Babcock Internaţional. Fregatele vor avea un deplasament total de 7.000 de tone, o lungime de 138,7 metri, o lățime de 19,7 metri și un pescaj de 5,5 metri.

Este de așteptat ca prima fregată din clasa Miecznik să fie complet înarmată, în timp ce navele următoare vor primi un sistem de luptă complet atunci când bugetul o va permite.

Se estimează că programul va costa 3,6 miliarde de euro, iar toate fregatele vor fi complet înarmate. Compania Thales a fost selectat ca furnizor de tehnologie preferat pentru viitorul program de fregate pentru marină poloneză . 

Compania Thales va echipa fregatele MIECZNIK ale Marinei poloneze cu sistemul TACTICOS de combat management, cu sonare, un senzor cu infraroșu și radare care vor oferi navelor de război capabilități de detectare, identificare, comandă și control. Se preconizează că prima navă va intra în serviciu în 2029, prin intermediul unui program strategic care include un acord de cooperare între Thales și consorțiul PGZ-MIECZNIK (condus de Polska Grupa Zbrojeniowa).

Programul polonez de fregate, cunoscut sub numele de programul Miecznik, presupune construirea de fregate moderne Miecznik pentru marină poloneză. Navele Miecznik sunt concepute pentru operațiuni de luptă în Marea Baltică și în Marea Nordului, precum și pentru operațiunile navale comune ale NATO. Acestea urmează să înlocuiască fregatele învechite de care dispune acum Marina poloneză, formând baza unei forțe moderne de luptă.

Termenul "miecznik polski" se referă la fregatele din clasa Miecznik ale Marinei poloneze. Aceste fregate, care fac parte din Proiectul 106 Miecznik, sunt construite de un consorțiu format din Polska Grupa Zbrojeniowa (PGZ) și PGZ Stocznia Wojenna.

Fregatele Miecznik pentru Marina poloneză vor fi construite la șantierul naval PGZ Stocznia Wojenna în cooperare cu lideri mondiali din industria de apărare, precum Babcock, MBDA și Thales.

Programul vizează achiziționarea a trei fregate pentru Marina poloneză până în 2031, sporindu-i capabilităţile de luptă. Armamentul acestor fregate include sisteme moderne, cu dezvoltări și îmbunătățiri care se pot face pe viitor, în bază mai multor contracte și anexe (acte adiționale) la acordurile inițiale

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel