Centru de F-16 în România, dar nu în viitorul apropiat? Ucraina a numit 4 state unde vor fi antrenați piloți, iar România nu e printre ele

Darius Muresan |
Data publicării:
Avion F-16 Fighting Falcon al României. Foto: Forțele Aeriene Române
Avion F-16 Fighting Falcon al României. Foto: Forțele Aeriene Române

România s-a alăturat oficial coaliției „F-16 pentru Ucraina”, formată din 11 state aliate. În cursul zilei de ieri, ministrul Apărării ucrainean Oleksii Reznikov a anunțat că antrenamentul piloților ucraineni va începe în august și a numit 4 state din coaliție, România nefiind printre ele.

În cadrul summitului de la Vilnius, Lituania, țara noastră a semnat oficial intrarea în coaliția „F-16 pentru Ucraina”.

Prin semnarea Declarației comune, România se alătură unui grup important de state aliate format din Belgia, Canada, Danemarca, Luxemburg, Norvegia, Polonia, Portugalia, Regatul Țărilor de Jos, Suedia și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.

Aliații au decis crearea în România a unui hub pentru F-16, o decizie majoră care va avea un impact pozitiv important și pentru Forțele Aeriene Române care se confruntă cu provocarea de a pregăti un număr mare de piloți pentru cele 32 de F-16 Fighting Falcon care au fost achiziționate din Norvegia și care vor veni în număr mare.

După summitul istoric de la Vilnius, Lituania, șeful Armatei României a vorbit despre decizia aliaților de a construi în țara noastră un hub regional pentru pregătirea piloților de F-16 Fighting Falcon, precizând că hub-ul va fi în primul rând pentru piloții români, dar aici se vor antrena și piloții statelor partenere.

În acest moment România pune la punct ultimele detalii, în proiect fiind implicată și Lockheed Martin.

„Hub-ul pentru antrenarea piloţilor de F-16, şi aş menţiona în primul rând antrenarea piloţilor români pe avioane F-16, antrenarea piloţilor aliaţi din regiune pentru avioanele F-16 şi, bineînţeles, antrenarea şi piloţilor din state partenere este un proiect la care lucrăm de ceva vreme. Dacă vă amintiţi, în decizia CSAT din 6 iulie a.c a fost analizată şi implicarea României în acest proiect, crearea unei facilităţi de instruire pentru operarea avioanelor F-16”, a precizat recent generalul Daniel Petrescu, șeful Armatei române.

 

Ucraina a anunțat că începe în august antrenarea piloților pentru F-16 precizând 4 state care își vor asuma această provocare, fără să menționeze nimic de România

 

2. Foto: Forț... (pilot-roman-romania_74315000.jpg)

Foto: Forțele Aeriene Române

Desigur, crearea unui astfel de hub, așa cum ne așteptam, e o decizie majoră și totodată o provocare care necesită timp. Complexitatea unui astfel de centru care implică transfer de tehnologie, investiții, simulatoare, infrastructură, etc, nu se va putea face peste noapte.

Cu toate acestea, o declarație a președintelui Klaus Iohannis făcută la Bruxelles pe 17 iulie 2023, a ridicat multe sprâncene. Întrebat despre implicarea României în antrenarea piloților ucraineni, președintele român a precizat că acest proces ar putea începe în august.

"Este posibil să se înceapă deja în august, dar nu cred că are multă valoare să spunem acum o dată. Este un proces care pentru noi este important şi este important să se menţină. Noi nu antrenăm piloţi din august până în septembrie, ci începem la sfârşitul acestei veri şi va fi un proiect care va ţine foarte mult. Interesul meu este să avem un proiect bine pregătit, solid, cu instructori foarte performanţi şi să avem aici un proiect de succes pentru Armata Română", a declarat Klaus Iohannis, președintele României.

Totuși, într-un interviu acordat CNN și citat de agenția ucraineană de presă Unian, ministrul Apărării ucrainean Oleksii Reznikov, care a confirmat că antrenamentul va începe în august, nu a menționat numele României.

Potrivit acestuia, începerea antrenamentului piloților ucraineni se va desfășura începând încă din august cel mai probabil în Danemarca și Olanda și, posibil, Marea Britanie și Polonia. De remarcat că din cele 4 state menționate, doar Marea Britanie nu operează avioane de luptă F-16.

Începerea antrenamentului în Danemarca și Olanda nu e nicio surpriză, acestea fiind și primele state care și-au manifestat deschis intenția de a transfera F-16 către Ucraina.

 

Reznikov salută coaliția „Ocean’s 11” și spune când am putea vedea F-16 zburând pe cerul Ucrainei

 

3. Avioane am... (f-16-ucraina_63152700.jpg)

Avioane americane de tip F-16 Fighting Falcon la Baza Aeriană Tucson, SUA. Foto: U.S. Air Force

Ministrul ucrainean a numit în glumă coaliția „F-16 pentru Ucraina”, din care face parte și România, „Ocean’s 11”, cu referire la celebra și populara producție cinematografică americană.

În interviul citat, Reznikov a făcut și o predicție ambițioasă cu privire la momentul în care am putea vedea avioane F-16 Fighting Falcon zburând pe cerul Ucrainei.

Potrivit oficialului de la Kiev, în primăvara anului 2024 Ucraina ar putea primi primele avioane. Asta ar însemna o pregătire pe repede înainte a piloților ucraineni care ar dura între 6-8 luni.

CITEȘTE ȘI: Veste bună pentru România: Primele avioane F-16 din cele 32 achiziționate din Norvegia vor fi livrate la finalul acestui an

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel