Centre de detenţie secrete ale CIA: Lituania va face apel la decizia CEDO

S.I. Catalin |
Data publicării:
premierul Lituaniei, Saulius Skvernelis
premierul Lituaniei, Saulius Skvernelis

Lituania, condamnată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) pentru complicitate la programul centrelor de detenţie secrete ale CIA, va face apel la decizia curţii, a declarat miercuri premierul lituanian Saulius Skvernelis, revenind asupra unui anunţ făcut în urmă cu câteva zile.

"Ancheta noastră preliminară nu confirmă această concluzie, aşa că vom face apel la Marea Cameră" a CEDO, a declarat Saulius Skvernelis pentru jurnalişti la Vilnius, relatează AFP.

Acest anunţ contravine deciziei recente a Ministerului Justiţiei, care a anunţat pe 22 august că a renunţat la recurs.

Curtea, sesizată de doi prizonieri de la Guantanamo care afirmă că au fost deţinuţi în închisori secrete ale CIA în Lituania între 2004 şi 2006, a condamnat în mai această ţară pentru că a comis mai multe încălcări ale drepturilor omului ca urmare a complicităţii sale la programul centrelor de detenţie secrete ale CIA.

Lituania a fost condamnată să îi plătească daune în valoare de 100.000 de euro lui Abu Zubaydah, un palestinian apatrid considerat de Washington, în momentul arestării sale, ca unul dintre principalii membri ai organizaţiei Al-Qaida, pentru că a permis autorităţilor americane să îl supună unui "tratament inuman".

Autorităţile lituaniene au negat existenţa unei închisori secrete a CIA pe teritoriul lor şi au declarat la tribunal că presupusa clădire de la periferia Vilniusului era mai mult "un centru de sprijin pentru serviciile de informaţii".

CEDO a condamnat alte două state membre UE şi NATO - Polonia şi România - pentru că au autorizat detenţia ilegală pe teritoriul lor a unor persoane suspectate de terorism, în urmă cu peste zece ani.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel